Janaf, Adris i mirovinski fondovi u igri za Inu?

Premijerka Kosor trebala bi se sredinom tjedna očitovati o tome što Vlada planira poduzeti nakon MOL-ove obavijesti o preuzimanju dodatnih 8 posto dionica Ine od malih dioničara. No, u poslovnim krugovima se nagađa kako Vlada ima tri modela kojima može onemogućiti MOL-ov plan da postane većinski vlasnik Ine, piše Večernji list.

Janaf, Adris ili mirovinski fondovi?

 

U priču bi mogli ući domaći mirovinski fondovi, jaka državna tvrtka poput Janafa ili jaka domaća kompanija kao što je rovinjski Adris. Oni bi mogli ponuditi više od 2800 kuna po dionici koliko nudi MOL, čime bi spriječili mađarsku naftnu kompaniju da stekne više od 50 udjela u Ini, piše Večernji list.

Država ne može dati vlastitu ponudu za tih 8 posto dionica jer nema novca, ali to bi mogle navedene tvrtke i fondovi, piše Večernjak.

No, pitanje je bi li Hanfa odobrila takve kombinacije, koja će donijeti i konačnu odluku o MOL-ovoj ponudi. Moglo bi se dogoditi da mirovinski fondovi ponude otkupnu cijenu od 2850 kuna po dionici, a da MOL nakon toga fondovima ponudi 3000 kuna po dionici, što bi oni, vodeći se tržišnim načelima morali prihvatiti.

 

MOL: 2800 kuna je fiksna cijena

No u MOL-u tvrde kako je 2800 kuna po dionici fiksna cijena iznad koje neće ići. No, opet pitanje je koliko bi neka velika tvrtka bila zainteresirana ući u Inu s neznatnim udjelom, s tim da još uvijek nisu jasni poslovni planovi Ine i MOL-a.

Jedino je sigurno kako za Vladu nije prihvatljivo da MOL stekne više od 50 posto dionica jer bi Mađari tražili i veća prava. (J.K.)

 

 

Izvor: Večernji list, 7. prosinca 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox