Javno-privatno partnerstvo: Osijek dobio novi autobusni kolodvor

U Osijeku je otvoren novi autobusni kolodvor izgrađen modelom javno-privatnog partnerstva grada Osijeka i tvrtke "Osijek-koteks", vrijedan oko 120 milijuna kuna. Kolodvor sa 16 perona, uz ostalo, ima i podzemnu garažu s 250 parkirnih mjesta te ugostiteljske i trgovačke sadržaje.

 

Otvarajući novi autobusni kolodvor potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks kazao je kako je u ovom slučaju javno-privatnim partnerstvom na tržišnim osnovama ostvaren pothvat od velikog značaja za Osijek.

Najavio je kako se uskoro očekuje početak radova na dionici međunarodnog prometnog 5c koridora od Sredanaca do Svilaja, zatim na izgradnji novog mosta na Dravi kod Osijeka, vrijednog više od milijardu kuna, na dionici toga koridora prema Belom Manastiru i granici s Mađarskom, kao i na izgradnji južnog traka osječke južne obilaznice. Mađarska je sa svojim dijelom autoceste došla na 18 kilometara od hrvatsko-mađarske granice izgradnjom ovoga dijela 5c koridora, veliki dio prometa će se usmjeravati kroz Slavoniju i Baranju, što će biti veliki poticaj gospodarstvu - dodao je Šeks.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo kazao je kako umjesto dosadašnjeg neprimjerenog i zapuštenog kolodvora, koji se koristio više od 40 godina, Osijek kao važno prometno središte dobiva suvremeni autobusni kolodvor.

Predsjednik Uprave "Osijek-Koteksa" Drago Tadić rekao je kako je ugovorom o javno-privatnom partnerstvu predviđeno da ova tvrtka ima pravo korištenja, održavanja i ubiranja prihoda na autobusnom kolodvoru idućih 30 godina nakon čega će ga vratiti gradu ako se ne postigne dogovor o produljenju ugovora. (Hina/MJ)

 

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox