Jednostavnija procedura predstečajne nagodbe?

Hrvatska gospodarska komora razmotrila je i očitovala se na Prijedlog zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, pozitivno je ocijenjena intencija da se ubrza rješavanja problema nenaplaćenih potraživanja, a ukazano je na složenost predviđenog procesa predstečajne nagodbe koji bi trebalo pojednostaviti.

Pozitivno je ocijenjena intencija predlagatelja da se unoseći bitne novine u financijsko poslovanje ubrza rješavanja gorućeg problema nenaplaćenih potraživanja koje koče odvijanje normalnih poslovnih procesa, priopćeno je iz HGK. Članice HGK izražavaju zadovoljstvo činjenicom da zakon ide u redovnu proceduru kako bi se poslovna zajednica mogla pripremiti za njegovu primjenu.

U odnosu na rješenja predložena zakonom ukazano je na složenost predviđenog procesa predstečajne nagodbe koji iz sfere sudskog ulazi u upravnu sferu što otvara mnoga provedbena i pravna pitanja. To se osobito odnosi na pitanja kojima se uređuje sustav i rad nagodbenih vijeća, ovlasti povjerenika predstečajne nagodbe, te uloge ovlaštenih revizora.

Iz HGK ocjenjuju da bi cijeli postupak zaključivanja predstečajne nagodbe trebalo pojednostaviti te omogućiti za što veći broj tvrtki, osobito onih malih, provođenje predstečajne nagodbe po skraćenom postupku. Također se ukazuje na potrebu preispitivanja postavljenih rokova za pojedine faze predstečajne nagodbe kao i racionalizaciju cjelokupnog procesa. Kroz cjelinu predloženog zakona izražena je značajna odgovornost uprave i nadzornog odbora u primjeni ovog zakona, a iz predloženih odredbi nije razvidno kako će se konkretno sve te mjere provoditi dok se istodobno predviđaju visoke novčane kazne za nepridržavanje njegovih odredbi, kažu u HGK-u. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox