Jeste li primjetili da se čokolada smanjila?

Sladoledi, čokoladice, majoneza, topljeni sir, sve su to proizvodi koji su u recesiji postali znatno lakši, a za istu ili višu cijenu. Proizvođači su na recesiju odgovorili smanjivanjem težine, ali ne i cijene proizvoda, piše Jutarnji list. 

Tajni kupci koji provjeravaju cijenu i kvalitetu proizvoda otkrili su da je u britanskim trgovinama u nekoliko recesijskih godina mnogo proizvoda izgubilo na težini i količini. Ali cijena je ostala ista ili je čak i porasla. Na upit o tome zašto se to dogodilo, proizvođači su priznali da "samo prate svjetske trendove". Neki od njih imali su doista nevjerojatna objašnjenja. Tako je Uprava Marsa smanjenje težine čokoladice sa 62,5 na 58 grama objasnila "zahtjevima potrošača za zdravijim životnim stilom". 

Sve je počelo s manjom Milka čokoladom

Iz Kraša kažu da je sve to počelo tanjom čokoladom Milka koja je nekada težila 300 grama, a danas 250 grama. Primjerice topljeni sirevi u trokutićima svih proizvođača smanjili su sa 180 grama na 140. Zvijezda majoneza za razliku od prije dvije godine lakša je za 10 grama i sada je teška 90 grama. Ona u tubi lakša je za 5 grama. U Zvijezdi se pravdaju da je to zbog prelaska izražavanja u gramima 2008. godine. Iz Leda također priznaju da se smanjila težina sladoleda u kornetu ali odbijaju pomisao na činjenicu da se radi o uštedi ili prijevari potrošača. Kornet je sada težak 120 ml umjesto nekadašnjih 125 ml, kažu iz Leda da je to zbog tehnoloških razloga, kako bi dobili atraktivniju dekoraciju na vrhu proizvoda.

Čokoladna tortica ima tanji preljev?

Od ostalih proizvoda koji izgubili na težini tu su još i Snickers, s nekadašnjih 62,5 grama danas je težak 51 gram. Čokoladna tortica, žale se neki potrošači ima sve tanji preljev, ali iz Kraša to demantiraju.

Neki demantiraju, a neki otvoreno priznaju. Oni poput Marsa brinu i za zdravi život potrošača, a sve to sasvim slučajno u vrijeme recesije. Možda je istina negdje između svega navedenog, ali unatoč tome ostaje činjenica da potrošači dobivaju manju količinu za istu ili višu cijenu. Kupci kupuju i ne čitaju previše deklaracije, a možda bi trebali početi.  Recesija će proći, da li će tada velike kompanije vratiti staru težinu svojim proizvodima. Hoće li možda u maniri cijena goriva dizati cijene kada barel tj. sirovina poskupi, a kada cijena padne, pojeftinjenja nema. Pitamo se samo da li su proizvođači štedili i na marketinškim aktivnostima. (HT) 

 

 

 

 

Izvor: Jutarnji list, 23. rujna 2011.

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox