Josipović: Povećanje PDV-a je stvar izračuna

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je kako od nove Vlade RH u prvih stotinu dana mandata očekuje preokretanje negativnih gospodarskih trendova, stvaranje temelja za veće zapošljavanje i za izlazak iz krize.

Naravno da u stotinu dana nije moguće čudo i ne može se učiniti sve, ali je važno da građani prepoznaju dobar pravac i da se pobudi novi optimizam, izjavio je predsjednik Josipović.

Napomenuo je kako reforme ne moraju slijediti samo nešto neugodno, već i dati dobro - dobivanje većeg broja radnih mjesta, otvaranje novih perspektiva, da će se Hrvatska dobro pozicionirati u nastavku europskog procesa i slično.

Povećanje PDV-a

U vezi s najavama iz Vlade i guvernera HNB-a Željka Rohatinskog o potrebi velikih rezanja proračuna, predsjednik Josipović odgovorio je kako proračun treba smanjiti, ali i očuvati normalno funkcioniranje države. Na novinarsko pitanje hoće li Vlada uspjeti izbjeći smanjenje hrvatskog kreditnog rejtinga Josipović je rekao kako se "nada da hoće".

Upitan treba li povećati PDV, odgovorio je kako je sve "stvar izračuna". Ako će se ići, a vjerojatno hoće - na povećanje stope PDV-a, mora se osigurati i socijalna dimenzija tj. da se osigura određena kompenzacija najsiromašnijim slojevima, bilo diferencijalnom stopom PDV-a ili putem drugih socijalnih mjera, dodao je.

Na pitanje trebali li strahovati od povećanja nezaposlenosti zbog najavljenog vala stečajeva, predsjednik Josipović kazao je kako se 'filozofija' stečaja mora promjeniti i stečaj promatrati kao novu priliku da se restrukturira poslovanje, da se jedno neuspješno razdoblje poslovanja zatvori i s novim optimizmom krene u nastavak gospodarske aktivnosti. (Hina/jk)

 

 

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox