Josipović: Realno je očekivati zatvaranje pregovora u lipnju

Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra kako je realno očekivati da Hrvatska u lipnju završi pregovore o ulasku Hrvatske u EU jer je, kako je kazao danas na Pantovčaku, napravila vrlo važne pomake u ispunjavanju mjerila.

 

Hrvatska je u stvarima koje traži EU napravila vrlo važne pomake. Oni se zaista mogu prikazati brojkama. Naravno, ovisi o europskim zemljama, o Europskoj komisiji, kako će oni to ocijeniti. Ja vjerujem da će ocijeniti dovoljnim da nam se da podrška da nam se put u Europu otvori u cijelosti i zatvore pregovori - rekao je Josipović.

Upitan kako komentira nezadovljstvo saborskih zastupnika činjenicom da su s izvješćem prvo bili upoznati veleposlanici zemalja EU, a ne javnost i Hrvatski sabor, Josipović je odgovorio kako pretpostavlja da su rokovi diktirali takav slijed događaja te izrazio uvjerenje da će Vlada sadržaj izvješća predstaviti i javnosti.

To je nešto što je dio našeg pristupnog puta, slika nas samih i svi građani, ne samo zastupnici, imaju pravo znati o čemu se radi - rekao je. To je jedan kontinuirani rad. Vidite da sam puno putovao po svijetu, i uvijek sam imao neku pripremu, podatke. Tako da mi je sadržaj poznat - kazao je.

 

Josipović o haaškim presudama generalima te izgledima žalbe

Kazao je kako je cijeli žalbeni postupak u rukama obrane te da tu "ne treba imati iluzije kako se nekim političkim sredstvima može utjecati na drukčiju presudu nego što je bila prvostupanjska".

Teško je reći kakvi su izgledi, naravno, a još jednom ističem, u prvom redu obrana - dakle branitelji - maksimalno moraju odraditi svoj posao. Država je tu da pomogne u prvom redu dokumentima i različitim dokazima - rekao je. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox