Josipović: Treba izvući pouke iz slabosti Haaškog suda

Hrvatska je u kratkom roku od države koja prima međunarodnu pomoć postala pružateljica pomoći i nastavit će se angažirati u mirovnim operacijama pod okriljem UN-a, rekao je u svom govoru održanom pred Općom skupštinom UN-a hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Tema rasprave na 66. zasjedanju Opće skupštine UN-a je bila uloga posredovanja u rješavanju sporova mirnim putem.

Hrvatska odlučno podupire napore da se stane na kraj nekažnjavanju većine ozbiljnih zločina, istaknuo je Josipović ponavljajući potporu Hrvatske međunarodnom kaznenom pravosuđu i posebice aktivnostima Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

On je rekao da Hrvatska podržava Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) i da visoko cijeni naslijeđe tog suda posebno u njegovom doprinosu međunarodnom pravosuđu i pomirbi, ali da bi daljnji napredak međunarodnog i nacionalnog pravosuđa trebao biti utemeljen na izvlačenju pouka iz slabosti ICTY-a.

Izrazio je spremnost Hrvatske da pomogne narodu Libije obnovi države po završetku sukoba. Ponovio je ranije iznesen stav da je potrebno što prije početi pregovore izraelske i palestinske strane kako bi se postiglo rješenje koje bi rezultiralo međusobnim priznanjem dviju država. (Hina/jk)

 

 

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox