Juppe: Sirijski režim kriv za zločine protiv čovječnosti

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe optužio je u srijedu u Moskvi sirijski režim da je odgovoran za "zločine protiv čovječnosti" zbog gušenja oporbenih prosvjeda.

 

Vidimo da sirijski režim čini zločine protiv čovječnosti - rekao je Juppe na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, čija se zemlja sve dosad nije htjela pridružiti osudi režima u UN-ovu Vijeću sigurnosti. Način na koji on (sirijski režim) guši narodnu pobunu nije prihvatljiv - dodao je francuski ministar vanjskih poslova.

Juppe je izrazio želju da se Rusija pridruži osudi sirijskog režima u Vijeću sigurnosti koji Moskva blokira već mjesecima. Represija režima je potpuno nerazmjerna i uzrokuje krvoprolića koja su apsolutno neprihvatljiva. Zbog toga Vijeće sigurnosti mora uputiti (Damasku) snažnu poruku kako bi ta gruba represija prestala - istaknuo je.

Lavrov je rekao da se zauzima za dijalog između sirijskog režima i oporbe. Danas je najvažnije početi dijalog i pregovore. Mislimo da je poticanje nekih oporbenih snaga na bojkot dijaloga poguban put koji vodi opetovanju libijskog scenarija, što ne žele ni Rusija ni Francuska - rekao je Lavrov. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox