Kako se zaštititi od sagorijevanja na poslu

Bilo da ste roditelj, astronaut, učiteljica ili vlasnik velikog poduzeća, stres je neizbježan dio života.


Nekada su se ljudi služili svojim instinktom za preživljavanje, bijeg, odgovor na borbu. Danas su moderni stresori postali globalni, poprimajući novu formu, u obliku svakodnevnih opasnosti koje uključuju gospodarsku i političku neizvjesnost, otpuštanja i reorganizacije, financijsku nestabilnost, strah od gubitka posla, neravnotežu privatnog i poslovnog života.

Od nas se danas očekuje da smo na raspolaganju i izvan radnog vremena, radimo duže bez dodatnih naknada, odrađujemo kratke rokove sa manje resursa, budemo konkurentni i budemo bolji.

Znati kako se nositi sa stresom može biti jednako važno za dugoročan poslovni i privatni uspjeh kao i znati kako ostvariti profit, dodatnu zaradu, veću plaću, skuplje zimovanje.

Osobne borbe s kojima se svakodnevno suočavamo nisu samo egzistencijalne, financijske ili kompetitivne već su i emocionalne, fizičke i mentalne.

Iz tog razloga, nije dovoljno prihvatili stres kao „samo još jedan dio posla“, već naučiti kako upravljati svakodnevnim stresom.

Prihvatite postojanje stresa

Stres nije samo „must have“ izraz o kojem danas pišu terapeuti, coacheri, manageri, autori knjiga, kolumnisti. Bitno ga je shvatiti puno ozbiljnije.

Stres je bitan dio našeg života, osoban ili stvoren na radnom mjestu. Stres na radnom mjestu je obično rezultiran kombinacijom visokih zahtjeva, učestalih pritisaka i malog nadzora nad tim zahtjevima te nedovoljno dobrom organizacijskom kulturom i klimom u poduzeću odnosno lošim međuljudskim odnosima.

Osluškujte signale koje vam tijelo šalje

Učenje prepoznavanja stresa je ključno kod sprječavanja zdravstvenih problema. Najčešći signali koje nam tijelo šalje su kroničan umor i osjećaj nemira, promjene u prehrambenim navikama ( povećanje ili gubitak težine), neobična nestrpljivost,iritacija ili senzibilnst, potreba za mirom, distanciranje od  društvenih kontakata, glavobolje, loša probava, problemi sa snom.

Jeste li na autopilotu?

Živjeći urbani, nametnuti život, nemamo vremena posvetiti se sebi, svojim emocijama, željama i neostvarenim snovima. A samim tim, niti posvetiti se drugima. Živimo na autopilotu, odrađujući sve što se od nas očekuje, zatomljujući naše istinske emocije i potrebe.

Naučena bespomoćnost je nekada vidljiva kada smo preplavljeni svojim ulogama i nametnutim odgovornostima. No, to je samo prividna bespomoćnost, koju možemo naučiti osvjestiti, preformulirati joj značenje i preuzeti kontrolu.

Osvjestite svoje obrasce razmišljanja

Ako želite biti vlasnik svog života, razmišljanja kao što su  „Ne mogu puno napraviti“, „Tako je kako je“, „ Moram ovako dok mi ne krene ili se otvori nešto drugo što će me činiti sretnijim“ nisu  pravi izbor za vas.

Poduzmite korake da popravite stvari, čak i kada niste sigurni hoćete li u tome uspjeti. Proaktivnim djelovanjem i željom za poboljšanjem trenutne situacije, vraćamo osjećaj da imamo više šanse za dodatne mogućnosti, izbore i u konačnici kontrolu.

Razdvojite posao od privatnog - prije nego završi radni dan i odete doma

Koliko puta vam se dogodilo da vam treba vremena da i nakon što dođete doma i provodite vrijeme sa obitelji, podsvijestno razmišljate o poslu i zadacima koje trebate odraditi?

Rasteretite se na način da dok ste još na poslu, popišete sve svoje probleme, moguća rješenja i bilješke bitne za sutrašnji dan, tjedan, mjesec.  I onda otiđite se posvetite svom privatnom životu.

Osjećajući da ste svoje misli i zadatke pohranili na sigurno mjesto, nećete se podsvijesno boriti sa osjećajem da ćete nešto zaboraviti ili sagledati sve aspekte bitne za odrađivanje zadataka.

Nitko ne radi protiv vas već se svatko bori za sebe

U nekim stresnim situacijama, korisno je znati da reakcija druge osobe ne dolazi od činjenice da ta osoba želi raditi protiv vas osobno, već da se bori za sebe. Promatrajući iz te perspektive, izbjeći ćete način razmišljanja da su tuđe radnje usmjerene direktno protiv vas.

Vjerujući da je sve samo kompetitivnost i poslovna borba, puno lakše ćete se znati postaviti u istoj situaciji.

Razmišljajte o svojim dostignućima a ne o propuštenim prilikama

Pod pojačanim stresom, često smo skloni razmišljati i okrivljavati sebe za stvari koje smo propustili napraviti ili napravili krivo. Da bi sebe osnažili, važno je osvijestiti sva svoja mala i velika poslovna dostignuća kao i prisjetiti se svog truda i napora koji smo uložili da bi sve to ostvarili.

Vjerojatno toga ima puno više nego što ste svjesni. Napravite si popis i držite ga negdje gdje ga možete vidjeti. Nadopunjujte ga i mijenjajte. I onda, kad ste pod stresom, uvijek pogledajte svoj popis i sjetite se tko ste.

Odredite prioritete

Jedan od najvećih razloga stresa na poslu je velika količina različitih zadataka, koje treba odraditi u kratkom vremenu i s malo resursa. Ne pokušavajte odrađivati sve odjednom. Zapišite sve svoje zadatke  i rangirajte ih prema prioritetima, fokusirajući se na one koji su najvažniji ili najhitniji za odraditi u tom trenutku.

Ne žrtvujte privatne odnose i trenutke radi posla

Na kraju dana, što vam je najviše važno? Što vas najviše zanima? Do čega vam je najviše stalo? S kojim osjećajem grižnje savjesti o propuštenom trenutku, emociji ili odnosu idete u krevet?

Dajte si vremena i razmislite o tome koja su vaša temeljna uvjerenja i vrijednosti.

I koliko ste svojim ponašanjem daleko od njih.

Netko je jednom rekao  “Ono smo što najviše radimo“.

Ako želimo imati osjećaj veće kontrole nad svojim životom i osjećati se bolje, od kuda početi?

Najvažnije je osvjestiti svoju trenutnu poziciju i obrasce razmišljanja i ponašanja, kao i način na koji postupamo i vrijednosti koje koristimo kod izbora i donošenja odluka.

Nakon toga, odrediti prioritete i držati u fokusu samo ono, što prema vašim vrijednostima i uvjerenjima zaista i treba biti tamo.

 

Autorica: Anita Lukenda Mlinac, mag.oec.

 
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox