Kako školovati pobjednike

Na čelu svakog uspješnog sustava naći ćemo dobrog vođu, pobjednika. Manje uspješnim sustavima upravljaju manje dobri menadžeri. Loše sustave u pravilu vode loši vođe, gubitnici. Najveće sportske, povijesne, gospodarske, političke, znanstvene i umjetničke pobjede ostvaruju timovi kojima upravljaju pobjednici.


Neki ljudi misle da su dobri vođe osobe od posebnog materijala koji su oblikovali nasljeđe i okolina.

Drugi drže da svatko može postati pobjednik ako se adekvatno školuje.

Oni koji vjeruju u ideju da se vođa rađa ukazat će na brojne primjere neškolovanih menadžera koji su ostvarili sjajne karijere bez diplome poslovnih škola. Obrazovanje ne škodi, ali ne rodiš li se kao vođa, badava ti je završiti sve škole ovog svijeta.

Oni pak koji vjeruju da se vođa stvara, zagovarat će stalno učenje, seminare i rad na sebi. Oni će dokazivati da obrazovani vođa vrijedi više i da znanje uvijek pobjeđuje. 

Vođa se rađa i stvara. Tko nije oblikovan kao liderska ličnost, bilo da je te osobine naslijedio ili ih je razvio u povoljnom okruženju, neće biti uspješan rukovoditelj. No tko ne uči, ne radi na sebi, nije spreman pratiti znanstvene teorije i analizirati praktična iskustva poslovnog svijeta, također neće biti uspješan rukovoditelj. 

Školuju li se vođe na MBA (Master of Business Administration) programima? To je najčešći oblik izobrazbe menadžera širom svijeta. No samo ime govori da se radi o programu stvaranja "poslovnih administratora", a ne lidera. Moje je uvjerenje da razdoblje nove ekonomije traži nove oblike izobrazbe, nova znanja i vještine. Treba nam dobro administriranje, ali nam trebaju stalne inovacije. Zato će se programi budućnosti podjednako zvati MBA i MBI (Master of Business Innovation). 

Trebaju nam menadžeri sposobni uvesti red, kontrolu i pedantno slijeđenje pravila, ali nam isto tako trebaju vođe sposobni za iniciranje promjena. Zato će u žarište menadžerskog školovanja budućnosti doći MCM programi (Master of Change Management).

Birokratama će se pridružiti inovatori, kontrolorima uvoditelji promjena, borcima za standarde kvalitete i optimiranje procesa uz bok će stati redizajneri i kreativci, "rušitelji" tih istih standarda i procesa.

Uspješan će biti samo onaj sustav u kojem ruku pod ruku s klasičnim inženjerima, menadžerima i administratorima djeluju vođe, vizionari i reinženjeri. 

Autor: Velimir Srića
www.velimirsrica.com

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox