Kauboji su zastarjeli, danas se djeca igraju "Indijanaca i građevinaraca"

Šestotinjak bolivijskih Indijanaca iz Amazone organiziralo je "Marš u La Paz" prosvjedujući protiv plana gradnje ceste kroz nacionalni park koji je povod novom socijalnom sukobu što dodatno produbljuje rascjep između vlade Eva Moralesa i njezine baze u narodu.

 

Ima nas više od šest stotina na početku ove hodnje u kojoj sudjeluju i žene, djeca i starije osobe. To je marš za obranu naših prava - rekao je u Trinidadu Ernesto Sanchez, indijanski čelnik sa sjevera pokrajine Benija. Nadaju se da će za četrdesetak dana stići u La Paz udaljen 600 km. Povorka je u ponedjeljak po sunčanu vremenu krenula na put s glavnog trga u Trinidadu, prijestolnici pokrajine Benija. Prvog dana planiraju prijeći 17 km.

Nova cesta duga 306 km, čiju izgradnju većim dijelom financira Brazil, treba proći kroz ekološki osjetljivo područje Nacionalnog parka i područja Isiboro Securea površine oko milijun hektara na kojemu živi više od 50.000 Indijanaca. Indijansko nezadovoljstvo u Beniju izbija u prilikama sve većih socijalnih nemira protiv vlade Eva Moralesa, na vlasti od 2006. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox