Kina i Vijetnam rješavaju razmirice u Južnokineskom moru

Kina i Vijetnam u nedjelju su se u Pekingu dogovorile da će "mirnim pregovorima riješiti međusobne pomorske nesuglasice", što je znak početka ublažavanja napetosti kada je riječ o suprotnim stajalištima o vodama Južnokineskog mora, bogatog naftom i prirodnim plinom, izvijestilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

 

Zamjenik vijetnamskog ministra vanjskih poslova Ho Xuen Son i njegov kineski kolega Zhang Zhijun na sastanku u Pekingu složili su se kako će "nastojati utjecati na jačanje pozitivnog javnog mišljenja da bi se spriječili postupci i izjave koji bi mogli naškoditi prijateljskim odnosima i međusobnom povjerenju između naroda dviju zemalja", stoji u priopćenju.

Kina i Vijetnam spore se u pogledu upada, kako smatraju obje strane, u tuđe teritorijalne vode, koje su istodobno pomorski vrlo prometne. Slične optužbe, osim između Kine i Vijetnama, prisutne su i između Bruneja, Malezije, Filipina i Tajvana, među kojima vladaju slične pomorske razmirice.

Posljednja u nizu tenzija dogodila se prošli mjesec kada je Hanoj optužio Kineze da je posada njihova broda uznemiravala posadu broda za istraživanje podmorja bogatog plinom u Južnokineskom moru. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox