Kinezi i Indonežani zainteresirani za CA

Počela je privatizacija Croatije Airlinesa. Vlada je na sjednici pokrenula postupak javnog prikupljanja ponuda za prodaju 49 posto dionica Croatije Airlinesa u državnom vlasništvu, a Republika Hrvatska zadržat će 50,25 posto udjela, piše Večernji.hr.

Prema riječima ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića budućnost Croatije Airlinesa, njezina opstojnost, moguća je samo ako u tvrtku uđe strateški partner. Cijeli bi postupak, prema procijeni Hajdaša Dončića, trebao bi biti gotov do ljeta, a više je puta istaknuo i kako dobiveni novac neće ići u državni proračun nego isključivo u kompaniju za čiju je dokapitalizaciju država već dala 1,1 milijardu kuna. Koliko bi se novca moglo dobiti prodajom 49 posto Croatije Airlinesa, u Vladi nisu željeli špekulirati. Pričekat će s procjenom Centra za restrukturiranje poduzeća (CERP). Ipak, u vladinim krugovima, doznaje se, da novac neće biti glavni faktor za odabir najboljeg strateškog partnera. I iako su trenutačno svi modeli mogući, u Vladi bi, dokorektnom ponudom smatrali onu koja bi našoj aviokompaniji osigurala svjež novac za daljnju dokapitalizaciju tvrtke, nove avione u floti te onu koja će omogućiti stvaranje regionalnog avionskog čvorišta u Zagrebu.

Bez strateškog partnera Croatia Airlines ne bi mogla opstati, a u sadašnjem obliku tvrtka može izdržati najviše, ističu, do 2015. godine. Potencijalnih partnera ima. U krugovima bliskim Vladi ističu kako bi ti partneri imali i te kako koristi od ulaska u Croatiju Airlines, a kao najveće plusove spominju izrazito kvalitetno osoblje Croatije Airlines te dostupnost europskih gradova. Zasad je zanimanje za ulazak u Croatiju Airlines iskazalo nekoliko tvrtki. U javnosti se već spominjala tvrtka Garada iz Indonezije, a navodno su zainteresirani i Kinezi. PS/S.P.(Izvor: Večernji.hr)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox