Konzumova dobit pala za 84 posto

Trgovački lanac Konzum u prvom tromjesečju ove godine povećao je ukupni prihod za gotovo pet posto, dok su ukupni rashodi rasli nešto brže, za 5,3 posto, a neto dobit je smanjenja za 84 posto, na nešto više od dva milijuna kuna.

Po podacima iz računa dobiti i gubitka, Konzum je u prva tri mjeseca ove godine ostvario ukupni prihod od 2,87 milijardi kuna, što je za 4,9 posto više nego u istom razdoblju lani. Prihodi od prodaje Konzuma u prvom su kvartalu iznosili 2,5 milijardi kuna, što je u odnosu na prvo tromjesečje lani porast za 3,7 posto. Ukupni rashodi Konzuma u prva su tri mjeseca ove godine iznosili 2,86 milijardi kuna, što je porast za 5,3 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Tako je dobit prije oporezivanja iznosila 11,7 milijuna kuna, što je gotovo upola manje od nešto više od 22 milijuna kuna u prvom lanjskom tromjesečju. Neto dobit Konzuma je sa 12,7 milijuna kuna u prva tri mjeseca prošle godine, u prvom kvartalu ove godine pala na 2,03 milijuna kuna. Konzum je i u ovom tromjesečju ostao lider na tržištu, a zabilježio je i porast tržišnog udjela zahvaljujući povećanju prodajnih kapaciteta i ulaganjima u konkurentnost, navodi poslovodstvo tog trgovačkog lanca u bilješkama izvješća.

U prvom je kvartalu Konzum povećao svoje prodajne kapacitete za 2.849 četvornih metara, otvorivši novi Superkonzum u Delnicama i tri prodavaonice malog formata, pa ukupno raspolaže s gotovo 298 tisuća kvadrata prodajnog prostora. Po podacima iz izvješća, omjer između maloprodaje i veleprodaje se neznatno promijenio, a maloprodaja predstavlja 76 posto ukupne prodaje. Konzum je krajem ožujka zapošljavao 12.400 radnika. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox