Korištenje Interneta u Hrvatskoj

Iako se putem interneta kupuje u prosjeku samo nekoliko puta godišnje, u Hrvatskoj sve više raste broj onih koji internet koriste za kupovinu različitih proizvoda i usluga, a najčešće za kupovinu odjeće, obuće, modnih dodataka i elektroničkih uređaja. 64% hrvatske populacije starije od 15 godina koriste internet. Ukoliko se usporedimo sa zemljama u okruženju, penetracija interneta u Hrvatskoj veoma je slična onoj u BIH – 63%, Srbiji – 65%, Makedoniji – 67%. Iako susjedna zemlja, Slovenija je daleko ispred nas po broju korisnika interneta – tamo 80% populacije iznad 15 godina koristi Internet, u Slovačkoj – 70%, u Mađarskoj 74%, dok se, primjerice, u Rusiji, internetom koristi manji dio populacije – njih 58%.

Korištenje interneta značajno se razlikuje s obzirom na dob populacije: među onim najmlađima (15-24 godina), samo njih 3% ne koristi internet, dok je u dobi od 25-34 godine takvih 7%. S porastom dobi značajno pada broj internet korisnika, pa je među onim najstarijima (preko 65 godina) samo 10% koji koriste internet.

U zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj rast korisnika se usporio. Broj korisnika ne raste tako ubrzano kao ranije, ali zato ubrzano raste korištenje različitih mogućnosti i pogodnosti koje nam internet pruža. Jedna od mogućnosti interneta je i kupovina različitog asortimana proizvoda i usluga. Krajem 2010.-e godine u cijeloj Hrvatskoj samo je 6% hrvatskih građana kupovalo putem interneta. U samo dvije godine, ovaj se broj uvećao skoro četiri puta, te najnoviji podaci pokazuju da je 23% hrvatskih građana barem jednom kupilo nešto putem interneta. Češće od prosjeka kupuju mlađe generacije: 15-24 godine – njih 44%, 25-34% - njih 39%, visokoobrazovane osobe – 38%. Preko interneta kupuje čak 1/3 (36%) onih koji ga koriste. Iako 36% online korisnika kupuje preko interneta, njihove kupovine i nisu tako česte: najveći broj „kupaca“ (44%) kupuje nekoliko puta godišnje, te jednom u nekoliko mjeseci – 24%.

Putem interneta najviše se kupuje odjeća/obuća/modni dodaci i elektronički uređaji. 63% onih koji kupuju preko interneta su barem jednom kupili neki odjevni predmet, obuću ili modni dodatak, dok je svaki treći „Internet kupac“ kupio elektronički uređaj.

U zadnje vrijeme sve su više popularni portali grupnih kupovina poput kolektiva.hr, ponudadana.hr, kupime.hr i drugi koji nude povoljnije cijene različitih usluga i proizvoda. Među onima koji kupuju putem interneta, njih 42% je barem jednom kupilo preko portala za grupnu kupovinu ili oko 10% ukupne hrvatske populacije starije od 15 godina.

Kupuju podjednako i muškarci i žene, a najvećim dijelom Zagrepčani (68% kupaca putem interneta). S obzirom da je Hrvatska od 01.srpnja članica Europske Unije, njeni građani više ne plaćaju carinske pristojbe na robu/usluge čija je zemlja porijekla članica EU. Zbog navedenih promjena u carinskim odredbama, postavlja se pitanje da li takva promjena ima utjecaja na količinu kupovine u europskim zemljama koja se odvija putem interneta. PS/S.P.


Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox