Kosor i sindikalci na sastanku dogovorili 4 nova sastanka

Premijerka Jadranka Kosor i čelnici pet sindikalnih središnjica na sastanku u Banskim dvorima dogovorili su da će u iduća dva tjedna organizirati još četiri sastanka na kojima bi raspravljali o cijenama hrane, nezaposlenosti, nelikvidnosti i drugim gorućim problemima.

Idućeg tjedna Vlada će organizirati sastanak s najvećim proizvođačima i trgovcima hranom, na koji će pozvati i predstavnike sindikata, kako bi zajednički došli do rješenja u vezi cijena glavnih prehrambenih artikala, prije svega kruha i mlijeka, izjavila je premijerka Kosor novinarima. Na tom sastanku svatko će iznijeti svoje prijedloge, a Vlada priprema neke konkretne prijedloge u resornom ministarstvu, najavila je Kosor ne precizirajući o kakvim se prijedlozima radi. Za sliedeći tjedan najavila je i sjednicu povjerenstva za nezaposlenost koje će analizirati trenutnu situaciju i raditi na planu mogućeg smanjivanja broja nezaposlenih u Hrvatskoj.

Otkud oni sad tu?

Moramo vidjeti odakle je u siječnju na burzu rada stiglo 10.000 nezaposlenih za koje Hrvatski zavod za zapošljavanje zapravo nema prave podatke, rekla je Kosor. Za Vladu je ipak najvažnije što je moguće prije, po mogućnosti već sljedeći tjedan, sazvati sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na kojoj će se razmatrati problem nezaposlenosti, neisplate plaća, nelikvidnosti i sl. Da su sjednice GSV-a održavane redovito, neki problemi o kojima smo raspravljali bili bi izbjegnuti, ustvrdila je Kosor spomenuvši spor oko Zakona o vodama. Još jednom ponavljam - nema rasprodaje nacionalnog bogatstva, nikome ne pada na pamet prodavati ni šume niti vode, ni HEP, kazala je.
Također je najavila u roku dva tjedna organiziranje još jednog sastanka sa sindikalcima kojem će prisustvovati i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca.

Koordinator sindikalnih središnjica Vilim Ribić naglasio je da se na današnjem sastanku razgovaralo i o bankarskom sustavu, porezu na banke, mađarskom iskustvu, porezu na kamate te "mogućoj dekoncentraciji vlasništva banaka" jer dvije banke drže 42 posto bankarskih potencijala.
Želimo da banke daju svoj doprinos prevladavanju krize, kao što su dali neki poslovni sektori i stanovništvo, jer banke, osiguranje i leasing kuće jedini su pobrali vrhnje u ovim teškim danima za državu, građane i radne ljude, ustvrdio je Ribić. Na to se nadovezala premijerka Kosor rekavši kako i Vlada želi to isto, te ne odustaje od temeljnog načela - u vremenima krize teret podnošenja moramo ravnomjerno rasporediti. (Hina/mš)

 

Foto: www.vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox