Kosor na beatifikaciji Ivana Pavla II.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor nazočit će u nedjelju u Vatikanu beatifikaciji Ivana Pavla II., priopćeno je u subotu iz hrvatske vlade.

 

Papa Benedikt XVI. proglasit će u nedjelju na Trgu sv. Petra blaženim svog prethodnika Ivana Pavla II., a na svečanosti se očekuje više od 60 šefova država i vlada iz cijeloga svijeta. Uz Kosor beatifikaciji će između ostalih nazočiti i najviši europski dužnosnici, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Očekuje se i dolazak francuskog premijera Francoisa Fillona, poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog, člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, te meksičkog predsjednika Felipea Calderona.

Beatifikaciji će nazočiti i monarsi iz čitave Europe, među njima i španjolski prijestolonasljednik princ Felipe sa suprugom Letiziom, belgijski kralj Albert II. i kraljica Paola kao i princ Adam II. od Lichtensteina.

 

Očekuje dolazak više od milijuna vjernika iz čitavog svijeta

U Vatikanu se već nalazi i kardinal Josip Bozanić, te niz istaknutih hrvatskih crkvenih dostojanstvenika koji će biti sudionici velikog događaja beatifikacije poljskog Pape.

Proglašenje blaženim Ivana Pavla II. proteći će u pet dijelova. Pripravno bdijenje održat će se u subotu na nekadašnjem trkalištu Circus Maximus, koje organizira Rimska biskupija. Drugi dio, slavlje beatifikacije, predvodit će u nedjelju papa Benedikt XVI. na Trgu sv. Petra, a odmah zatim u bazilici sv. Petra u Rimu bit će izložen lijes novoga blaženika.

Misu zahvalnicu predvodit će u ponedjeljak Papin državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone na Trgu sv. Petra. Konačno, lijes s Ivanom Pavlom II. ukopat će se u vatikanskoj bazilici kod Kapele sv. Sebastijana. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox