Kosorova dosljedna: Pušiš joint? Ideš u zatvor na 3 godine!

Prije godinu i pol Jadranka Kosor je predložila mogućnost izbacivanja konzumacije lakih droga iz sfere Kaznenog zakona te njeno prebacivanje u prekršaje, no sada je odlučila pobiti samu sebe i – odustati, piše Jutarnji list. Tako ćete i dalje za konzumaciju jednog jointa moći ići u zatvor na minimalno tri godine.

 

I nije samo stvar u zatvorskoj kazni već u činjenici da vam se osudom otvara dosje i prilikom traženja posla, ukoliko će vam biti potrebna potvrda o nekažnjavanju, nećete ju moći dobiti. Samim time, društvo vas tretira kao kriminalca, odmetnika od „normalnog“, iako dobar dio ljudi koji su okusili ovu gorku odredbu naše „briljantne“ vlasti uopće nisu kriminalci, dileri niti narkomani, već svakodnevni ljudi, visokoobrazovani ljudi, roditelji, normalan radni narod.

I sami suci, naročito oni Vrhovnog suda, definitivno su protiv držanja marihuane u sferi Kaznenog zakona jer je za konzumiranje lakih droga predviđena minimalna kazna od tri godine zatvora, koja se može smanjiti olakotnim okolnostima do minimalno dvije godine. S druge pak strane, suci često znaju optužbe odbaciti kao beznačajne, no stvar nije najsretnije rješenje jer ako imate predvđenu kaznu od tri godine zatvora, kako to može biti beznačajno, piše Jutarnji list.

Stručnjaci smatraju i da bi ovakve drakonske kazne mogle samo izazvati nepotreban bunt i gurnuti osuđene dublje u kriminal, dok bi adekvatnije kazne (ako bi lake druge bile tretirane kao prekršaji), poput dobrovoljnog rada, savjetovanja, uvjetne kazne ili liječenja, imale puno kvalitetnije i učinkovitije posljedice.

Alkohol može

Iako u samom HDZ-u podupiru dekriminalizaciju lakih droga, piše Jutarnji list, Kosorova se ne da i tvrdi da niti ona niti stranka nikada nisu bili za to. Njenu stranu drži i HSS, a kako ovom dnevniku tvrde izvori iz HDZ-a, navodno oko cijele stvari nije bilo velike rasprave.

I jedan mali komentar kao zaključak ove apsurdne priče: Nevjerojatno je u kakvom licemjernom i zaista naopakom društvu živimo. Na policama dućana lako su nam dostupni „otrovi“ koji svakog dana odnose sve više i više života, ostavljaju ljude doživotnim invalidima i pune naše sanatorije i bolnice. Riječ je o alkoholu naravno, o pićima koja imaju i po 70 posto udjela alkohola, pa se na tome nemilice zarađuje, ta se pića reklamiraju, a sa sobom bome nose i status. A s druge strane, zbog konzumacije jedne cigarete koja je načinjena od biljke i koja nema niti približno takav utjecaj kao recimo količina alkohola koju možete popiti u isto vrijeme za koje popušite i jedan joint, možete tri godine ići u zatvor i biti obilježeni u društvu kao kriminalac. A kriminal poput krađe, privatizacije, ratnog profiterstva i sl., za koji su zaslužni mnogi koji još uvijek slobodno hodaju cestom, prolazi nekažnjeno. Lijepa naša Hrvatska… (MJ)

 

Izvor: Jutarnji list, 25. svibanj 2011.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox