Labinska Republika - doprinos jedinstvu različitosti europske obitelji

Svečanom sjednicom labinskoga gradskog vijeća, općina Kršan, Pićan, Raša i Sveta Nedjelja te skupštine Istarske županije, održane pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića sinoć je u Labinu obilježena 90. obljetnica Labinske Republike.

 

Riječ je o samoupravi nastaloj za rudarske pobune od 2. ožujka do 8. travnja 1921. Premda nikada proglašena, ocjena je svih sudionika večerašnje svečanosti, kako je Labinska Republika ostavila neizbrisiv trag na Labinštini, a imala je i mnogo širi odjek.

Zauzela je posebno mjesto u povijesti radničkog pokreta, kao borba rudara za oslobođenje od talijanskih vlasti i prvi otvoren sukob s ovdašnjim fašističkim divljanjima - naglasio je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika. Dodao je kako u trenutku kad je Hrvatska pri kraju pristupnog puta u Europsku uniju, jubilej poput 90. obljetnice obilježavanja povijesnog datuma potvrđuje da je Labin već dio Europe "ne samo svojim zemljopisnim položajem nego i svojim antifašističkim identitetom, svojim snažnim duhom te svojom voljom da sudjeluje u povijesnim promjenama". Labinska Republika i njezina simbolika bit će "naš doprinos jedinstvu različitosti europske obitelji", ustvrdio je.

Ponos svojom poviješću

Po njegovim riječima grad Labin se ne odriče svoje povijesti imajući u vidu veliku simboliku labinskih rudnika jer su se, kako je rekao, "u dubini i tami zemlje Hrvati, Slovenci, Talijani, Nijemci, Česi, Slovaci, Poljaci i Mađari, iako obespravljeni i izrabljivani, oduprli fašističkom nasilju". Danas, na 90. obljetnicu slavnih događaja iz 1921., jasno je da se Labin ponosi svojom poviješću - zaključio je Demetlika.

Skupu su se obratili i predsjednik županijske skupštine Dino Kozlevac, zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić te državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Ivan Bubić. Također su istaknuli da je upravo istarski čovjek još daleke 1921. prepoznao antifašizam kao "iskonsku europsku vrijednost". I zato je 2. ožujka, smatraju, tako važan nadnevak za Labinštinu.

Inače, predstavnici lokalnih vlasti, članovi Udruge antifašističkih boraca i udruge "Kova je nasa" komemoracijom su obilježili početak Labinske Republike, samouprave nastale za rudarske pobune od 2. ožujka do 8. travnja 1921. Vijence na spomen-obilježje na Krvovoj placi, gdje je počeo štrajk rudara, položili su gradonačelnik Tulio Demetlika i predsjednik gradskog vijeća Valter Poropat sa suradnicima. (Hina/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox