Le Pen vodeća u predizbornoj anketi

Šokantno ispitivanje koje prvi put svrstava krajnju desnicu na vodeću poziciju u anketama, godinu dana prije francuskih predsjedničkih izbora 2012., pokrenulo je u nedjelju kritike protiv predsjednika Nicolasa Sarkozyja, kojeg se optužuje da svojim antimuslimanskom i antiimigracijskom retorikom potiče jačanje popularnosti krajnje desnice.

 

Ispitivanje o mogućim predsjedničkim kandidatima provela je agencija Harris Interactive, a rezultate prenosi u nedjelju dnevnik Le Parisien. Po njemu, predsjednica Nacionalne fronte Marine Le Pen vodila bi u prvom krugu predsjedničkih izbora s 23 posto glasova, nasuprot 21 posto koliko bi pripalo Nicolasu Sarkozyju. Jednako toliko dobiva i Martine Aubry, predvodnica oporbenih socijalista.

Kako piše AFP, na ispitivanje treba gledati oprezno, jer se glasovalo internetom i nije bila ponuđena mogućnost da se za socijaliste kandidira direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn, koji još nije objavio svoje predsjedničke ambicije, a smatralo bi ga se velikim favoritom u tom slučaju. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox