Libijska oporba kontrolira 95 posto Tripolija, ne zna se gdje je Gadafi

Libijska oporba kontrolira 95 posto Tripolija, ali vojnici vjerni Moameru Gadafiju u ponedjeljak pružaju snažan otpor, javljaju agencije iz glavnog grada Libije.

Diplomatski predstavnici libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) kažu da je skoro 95 posto Tripolija u rukama pobunjeničkih snaga, ali Reuters sa terena javlja da se još vode borbe.

Situacija je nestabilna. Puca se na sve strane. Gadafijeve snage koriste tenkove pokraj luke i (Gadafijeva uporišta) u Bab al Azaziji, rekao je časnik oporbenih snaga za britansku agenciju. Televizija Al-Arabija je ne navodeći izvor javila da predstavnici oporbe pregovaraju s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) o izručenju Gadafijevog sina Saifa al Islama koji je jučer zarobljen.

ICC je optužio Saifa za mučenje i ubojstva civila, a u lipnju je izdao nalog za njegovo uhićenje. ICC je izdao i naloge za uhićenje njegova oca te ujaka Abdulaha Al-Sanusija, čelnika obavještajne službe. Pobunjenici u zapadnoj planinskog regiji Libije potvrdili su da im se predao drugi Gadafijev sin, Sadi. Za još jednog sina Hamisa, Al Arabija tvrdi da se stavio na čelo snaga u Bab al Azaziji odakle se pruža otpor. Pripadnici oporbenih snaga pretražuju zgrade u potrazi za snajperistima. Još uvijek nije poznato nalazi li se Gadafi u svojoj utvrđenoj rezidenciji ili je napustio Tripoli. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox