Lijepa naša Hrvatska, demokratska Hrvatska...

Izgleda da u Hrvatskoj neće sve žene u mirovinu po novim pravilima. Saborske zastupnice, ministrice i sutkinje imaju pravo na mirovinu nakon 25 godina radnog staža i 55 godina života. Upravo zbog ove odredbe Republika Hrvatska će zaraditi tužbu udruge B. a. b. e.

 

Pokušaj opravdavanja ovakve odluke nekih zastupnica držimo vrlo neumjesnim, jer znamo da nema legitimnog cilja kojim bi se ovakav oblik diskriminacije mogao opravdati i tolerirati. U udružnoj tužbi posebno ćemo se pozvati na odluku Ustavnog suda kojom se prijedlozi dvojice građana o utvrđivanju neustavnosti nekoliko članaka Zakona o mirovinskom osiguranju proglašavaju opravdanima te se zahtijeva izjednačavanje dobi odlaska u mirovinu za žene i muškarce kao i njihovo iscrpno objašnjenje zašto je nedopustivo i neopravdano stavljati jedan spol (ženski) u povoljniji položaj - kažu iz Udruge.

B. a. b. e. podržavaju Dragutina Lesara koji je opravdano, kažu, ovu sramotnu privilegiju učinio javnom i uputio na ocjenu ustavnosti ovakvu odredbu Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Saboru. Odredba je izazvala val ogorčenja među građanima, od kojih su se mnogi obratili i udruzi B. a. b. e.
Tužbu podižu na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije jer smatraju da se ovom odredbom provodi diskriminacija na osnovi društvenog položaja (članak 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije, NN, br. 85/08) i to svih žena koje nisu uspjele i nikada neće biti ministrice, saborske zastupnice ili sutkinje Ustavnog suda, a obavljaju kudikamo teže, nerijetko posve fizički i psihički iscrpljujuće te vrlo zahtjevne poslove.

 

B. a. b. e. pozivaju sve građanke koje se žele pridružiti tužbi da se jave u Kuću ljudskih prava u Zagrebu, u Selskoj 112, ili na broj telefona 01 46 63 666 te e-poštom.

 

 

Foto: www.sabor.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox