Linić: Ocjene MMF-a su zabrinjavajuće, moramo štedjeti

MMF-ov opis stanja u Hrvatskoj govori da je ono zabrinjavajuće, a za poboljšanje su potrebni nastavak štednje i rezovi te osiguranje gospodarskog rasta, izjavio je ministar financija Slavko Linić komentirajući objavljene preporuke misije MMF-a Hrvatskoj.

MMF govori o alarmantnom i zabrinjavajućem stanju u pogledu rasta javnog duga, a javni dugovi rastu stoga što je Vlada napokon izračunala koliko je stoje dugovi brodogradnje, zdravstva, željeznica i drugih sustava, kaže Linić. Dodaje da pored svih uspjeha oko kontrole deficita, državnim preuzimanjem problematičnih kredita javni dug raste, a njegova otplata ugrožava mnoge procese u Hrvatskoj. Linić ističe da je tijekom 2013. i u sljedećim godinama neophodna daljnja financijska konsolidacija te da Vlada mora nastaviti s kontrolom deficita. Vlada smatra da rezanja treba nastaviti, kao i borbu za ekonomski rast jer će bez rasta biti vrlo teško smanjiti javne rashode, dodaje. Po njegovom mišljenju, za prevelike rashode rješenje nisu novi nameti i porezi nego štednja i razvoj. Možemo li ostvariti oboje bit će lakše, a ako ne opcija je štednja, dodaje.

Moramo nastaviti jačanje fiskalne discipline, a promjenama porezne politike rasteretiti gospodarstvo da bi bilo konkurentno, te poreznu presiju na plaće polako preusmjeravati na poreze prema bogatima koji imaju dosta imovine, kaže Linić. Upitan razmišlja li Vlada o povećanju PDV-a na određene proizvode s nula na deset posto kako preporuča MMF, Linić je podsjetio da se od 1. siječnja 2013. nulta stopa PDV-a pretvara u pet postotnu, što zasad nema potrebe mijenjati. Preporuke o većem rastu PDV-a na određene proizvode Vlada će po njegovim riječima razmotriti ako i kad ocijeni da njezine projekcije gospodarskog rasta nisu ostvarive. U ovom trenutku, dodaje, Vlada smatra da može ostvariti rast od 1,7 posto u 2013. godini, a već prvi i drugi kvartal 2013. jasno će pokazati jesu li Vladine projekcije bile realne i što je potrebno učiniti.

Linić poručuje socijalnim partnerima da je u Hrvatskoj situacija takva da ne dozvoljava bilo kakve igre sa državnim financijama i proračunom. Trebamo imati odgovornost da shvatimo da smo zemlja enormnog duga, male proizvodnje i prevelikih izdataka u proračunu, a imamo i prevelika porezna opterećenja građana i privrede, kaže Linić. 

Linić: Do ulaska u EU riješit ćemo poglavlje o tržišnom natjecanju

Zamoljen za komentar izvješća Europske komisije o monitoringu, u kojem se kaže da nije dovoljno napravljeno u brodogradnji i željezarama, podsjetio je da je željezara (Sisak) zatvorena te da se očekuje kako bi novi vlasnik mogao pokrenuti proizvodnju do kraja godine. Kad je riječ o brodogradnji, Linić podsjeća da je Vlada preuzela preko devet milijardi kuna u javni dug, Kraljevica je u stečaju, Uljanik dovršava privatizaciju, na to se priprema i 3. maj, a potpis ugovora za Brodosplit očekuje se u sljedećih sedam-osam dana, pa ostaje samo Brodotrogir. Prema tome, kaže Linić, do ulaska u EU sve obveze iz poglavlja o slobodi tržišta bit će izvršene.

Na pitanje je li zadovoljan stanjem u javnim poduzećima, napomenuo je kako je Vlada krenula s restrukturiranjem, primjerice u HŽ-u, a da će restrukturiranja biti do kraja godine uspješno provedena u svim javnim poduzećima. Ministar Linić nije zadovoljan ostvarenjem plana investicija javnih poduzeća, koji se ostvaruje sa 30 do 35 posto. Stoga drži da je potreban ogroman napor da se do kraja godine taj plan ostvari sa sto posto, što je po njegovoj ocjeni itekako potrebno da bi pad BDP-a bio manji i da se približi Vladinim projekcijama od nula posto. (Hina/HT)

 

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox