Mađarska s MMF-om pregovara o pozajmici od 15 mlrd. eura

Međunarodni monetarni fond (MMF) odgodio je posjet Rumunjskoj radi procjene ispunjenja dogovorenih uvjeta za dobivanje pomoći vrijedne 5 milijardi eura, dok s Mađarskom sutra započinje pregovore o kreditnoj liniji vrijednoj 15 milijardi eura.

MMF je odgodio posjet Rumunjskoj iza 29. travnja, odnosno nakon što bude proveden referendum o smjenjivanju rumunjskog predsjednika, izjavio je danas rumunjski premijer Victor Ponta.

Vladajuća Socijalno-liberalna unija (USL) suspendirala je ranije ovog mjeseca političkog suparnika, predsjednika Traiana Basescua, glasovanjem u parlamentu a planira ga smijeniti na referendumu 29. srpnja. Lideri Europske unije kritizirali su rumunjskog premijera jer nije zaštitio vladavinu prava i demokratske institucije.

Europska komisija, MMF i Svjetska banka bit će u Bukureštu odmah nakon referenduma, kazao je Ponta novinarima. Ranije je kazao da će misija MMF-a početi 24. srpnja.

Početak pregovora za Mađarsku

U međuvremenu, Mađarska i MMF napravit će u utorak još jedan korak prema postizanju sporazuma o 15 milijardi eura vrijednoj kreditnoj liniji, nakon više mjeseci odgađanja zbog kontroverznih reformi središnje banke. Izaslanstva predstavnika MMF-a i Europske unije dolaze u Budimpeštu u utorak radi pregovora koji će trajati do 25. srpnja.

Raniji pokušaj postizanja sporazuma završio je krajem prosinca, kada su stručnjaci EU-a i MMF-a napustili pregovore o kreditu s Budimpeštom zbog reformi za koje su se pribojali da bi mogle ograničiti neovisnost središnje banke. Mađarska vlada je otad nevoljko promijenila je te propise, a u lipnju ih je odobrila Europska središnja banka.

Analitičari predviđaju da će MMF zahtijevati ukidanje kriznih poreza koji su pogodili uglavnom kompanije u stranom vlasništvu u bankarstvu, maloprodaji, telekomunikacijama i energetici. Također bi mogao tražiti ukidanje jedinstvene 16-postotne stope poreza, koja je stvorila rupu od dvije milijarde eura u mađarskom proračunu. U svakom slučaju, promatrači predviđaju da sporazum neće biti sklopljen prije prosinca. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox