Malen korak za vas, velik za Zemlju

Ne bi nam trebao Dan planeta Zemlje da se prisjetimo kako ga moramo čuvati i njegovati, a nekima čak niti to ne pomaže u osvješćivanju. I premda većinu onečišćenja u svijetu proizvode velike tvornice na čijoj proizvodnji počiva sav kapitalistički svijet, i čovjek može uvelike pomoći, a kad bi tako razmišljali svi, Zemlji bi bilo puno bolje, a samim time i nama svima.

 

Godišnje samo Europa proizvede oko 3.000 milijuna tona otpada, piše tportal.hr, među čemu 306 milijuna tona komunalnog, a 30 milijuna tona opasnog otpada. Hrvatska proizvede oko 13,2 milijuna tona otpada, a reciklira tek 10 posto, što je zaista poražavajuće.
Evo što vi možete napraviti da poboljšate stanje i imate čistu savjest:

1. Koristite kemijske olovke kojima se može promijeniti uložak.
2. Kupujte veća pakiranja slatkiša i to ona u kojima slatkiši nisu ispod vrećice pakirani u niz manjih.
3. Umjesto jednokratnih britvica za brijanje koristite one kojima se mijenja žilet.
4. Koristite staklene umjesto plastičnih čaša.
5. Umjesto vode iz boce pijte onu iz slavine i iskoristite tu rijetku privilegiju.
6. Umjesto vlažnih maramica čistite šminku i nečistoću sapunom i vodom te običnim rupčićem koji se može prati. Ista stvar vrijedi i za maramice za čišćenje prašine.
7. Ne koristite plastične tanjure, žlice, noževe i vilice.
8. Koristite baterije koje se pune.
9. Kupujte napitke u ambalaži koja se reciklira.
10. Ne koristite plastične vrećice već platnene ili one koje već imate kod kuće.
11. Papirnate ručnike zamijenite s kuhinjskim krpama ili maramicama.
12. Izbjegavajte aluminijsku foliju ili pak plastičnu, hranu stavljajte u posude pa u hladnjak, a u vatrostalnu posudu ako pečete u pećnici.  

Iz Ictinus grupe naročito naglašavaju važnost korištenja biorazgradivih vrećica, što su prepoznali i trgovci, pa su u ponudu uvedene biorazgradive vrećice za nošenje namirnica.
Naglašavaju da se velika, srednja i mala 100 posto biorazgradiva vrećica za nošenje može upotrijebiti više puta, a onečišćenja okoliša upotrebom takve vrećice nema. Nakon 180 dana u potpunosti se raspadne i pretvori u korisni kompost. Dobiva se procesom prerade biorazgradive i kompostirajuće sirovine temeljene isključivo na bio osnovi. Čak i boje za tisak na vrećicama su biorazgradive, napominju. (MJ)

 

Izvor: www.tportal.hr/Ictinus grupa

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox