Manta se Ceci od silnog oružja i optužnice za zloupotrebu položaja

I u Srbiji se manipulira s nogometnim klubovima, transferima igrača i sličnim, ali kod njih to u stilu rade... žene. Beogradsko Više tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv Svetlane Cece Ražnatović (38), najpopularnije srbijanske pjevačice i udovice nekadašnjeg vođe Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana, zbog zloupotrebe službenog položaja i nezakonitog posjedovanja oružja.

 

Tereti ju se za nezakonite prodaje nogometaša nogometnog kluba "Obilić", čija je vlasnica, i nedopuštenog posjedovanja 11 pištolja, a optužnica je, kako se navodi, podignuta nakon više puta proširivane istrage koja je trajala osam godina.
Optužnicom je također obuhvaćena njezina sestra Lidija Veličković, kao i nekadašnji čelnici beogradskog nogometnog kluba "Obilić", Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević.

Ražnatović i njena sestra terete se za zloupotrebu službenog položaja u produljenom trajanju, dok se Binić i Dimitrijević terete za umiješanost u nezakonitu prodaju nogometaša Milana Obradovića moskovskom klubu "Lokomotiva" za tri milijuna dolara, od čega, kako se ističe, ništa nije uplaćeno na račun kluba. Sumnja se da su oni to radili po nalozima Svetlane Ražnatović te da su kao odgovorne osobe u klubu zaključili ugovor o prodaji Obradovića 2. srpnja 2001. godine u Moskvi s predstavnicima moskovskog kluba. Milijun dolara je, kako se sumnja, uplaćeno na račun privatnog preduzeća u Bijeljini, a zatim je novac predat vlasnici kluba na ruke, dok je ostatak išao preko više privatnih računa u Belgiji, Letoniji, Španiji, Švicarskoj i u SAD-u.
Sestrama se na teret stavlja da su zlopotrebom položaja prilikom prodaje više igrača "Obilića" stekle 4,1 milijuna njemačkih maraka i 3,48 milijuna dolara.

Moćni prijatelji

Istraga protiv Svetlane Ražnatović pokrenuta je travnja 2003. godine zbog nedopuštenog držanja oružja, nakon što je bila uhićena u akciji "Sablja", provedenoj tijekom izvanrednog stanja nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Tužiteljstvo je zatim, zbog sumnji u nelegalno obavljene prodaje nogometaša, više puta zahtijevalo proširenje i dopune istrage.

Mediji su, tijekom višegodišnje istrage spekulirali da se s optužnicom protiv Ražnatović odugovlači jer je pod zaštitom pojedinih političara. Kao njen bliski prijatelj spominjao se Dragan Marković "Palma", negdašnji Arkanov suradnik, čija je stranka Jedinstvena Srbija sada dio aktualne vladajuće koalicije. Također je povezivana sa sadašnjim ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem, koji je podrijetlom iz istog kraja kao i ona. Dačić je danas, u izjavi novinarima, potvrdio da je prijatelj sa Svetlanom Ražnatović te odbacio spekulacije o tome da je bila pod njegovom zaštitom. (Hina/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox