Marine Clean donosi biorazgradivu jestivu ambalažu

Marine Clean naziv je projekta kojem je cilj očuvanje vodotoka, jezera i mora, sprečavanje njihovog onečišćenja, smanjivanje štetnih utjecaja na okoliš te promicanje održivih i inovativnih tehnologija, a sufinanciran je od strane Programa za ekološke inovacije koji provodi Europska agencija za kompetitivnost i inovacije (EACI).

Na predavanju o projektu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke EcoCortec istaknute su i glavne aktivnosti projekta. Među njima će biti izrada posebnih alata za prikupljanje čvrstog i tekućeg otpada iz mora, razvijanje biorazgradive ambalaže koja će se upotrebljavati za pakiranje hrane na velikim brodovima i stvaranje tzv. „pametne“ ribarske mreže od recikliranih materijala.

Bitna su ciljana skupina ovog projekta kruzeri i veliki brodovi koji su među glavnim izvorima onečišćenja u moru. Aktivnosti projekta olakšat će prikupljanje otpada iz mora te smanjenje otpada preostalog od ribarskih mreža i ambalaže od hrane, u čemu će veliku ulogu imati biorazgradiva ambalaža jestiva i sigurna za ljude i životinje, koju razvija EcoCortec. Organizatori projekta nadaju se i kako će projekt utjecati i na izmjenu zakonske regulative na području zaštite okoliša.

U projektu Marine Clean sudjeluje međunarodni konzorcij sastavljen od osam partnera iz Hrvatske, Slovenije i Litve, a provodi se kroz sedam različitih radnih paketa kojima je koordinator slovenska tvrtka Turna. Hrvatski su partneri u projektu tvrtka EcoCortec, lider u proizvodnji biorazgradive ambalaže, i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Provedba ovog projekta vrijednog 1,1 milijun eura započela je 10. studenog prošle godine u Celju, gdje su na inicijalnom sastanku sudjelovali svi partneri u projektu. (PS/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox