Matijašević: Vlada mora prestati trenirati strogoću

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević s konferencije za novinare u Šibeniku pozvao je klubove parlamentarnih stranaka u Hrvatskom saboru i sve saborske zastupnike da ne podrže Vladin prijedlog proračuna za 2013. godinu o kojem se danas raspravlja u Saboru. 

Prijedlog proračuna za 2013. godinu predviđa rast BDP-a od 1,8 posto, što nije realno. Tako 'skrojen' proračun je račun bez krčmara, ustvrdio je Matijašević. Proračun je nastavak politike štednje na uštrb građana. Takva je politika i dovela do pada potrošnje, zatvaranja radnih mjesta, do situacije u kojoj privatni investitori bježe iz Hrvatske, a čak i Srbija postaje konkurentnija od nas, kazao je Matijašević.

Vlada premijera Zorana Milanovića mora prestati trenirati strogoću i olabaviti porezni pritisak, smatra predsjednik HUS-a. Usporedo s tim mora prestati i kampanja rezanja dodatka na plaće zaposlenika javnog sektora jer će udar na njih značiti nastavak zabrinjavajućeg pada potrošnje, kazao je Matijašević. Navodi i da su banke koje posluju u Hrvatskoj samo tijekom 2012. iz zemlje iznijele 11 milijardi kuna, bez da im je oporezovana i jedna lipa, te Vladi sugerira da uvede porez na financijske transakcije.

Po njegovim riječima, 'krpeljima' hrvatskih građana i gospodarstva osiguran je povlašten tretman vlasti, a umjesto da štiti banke, država bi od njih morala uzimati haračem kao što sad uzima građanima. Matijašević sugerira i kako bi država trebala ući u vlasničke udjele tvrtki iz posrnulog građevinskog sektora, poput Konstruktora, Ingre i Dalekovoda. To bi, kaže, trebalo biti omogućeno novim zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, jer bi se na taj način "riješili mnogi žderići, radići i miličići".

Kada bi to bilo tako, formirao bi se konzorcij tvrtki iz građevinskog sektora koji bi bio u državnom vlasništvu, a mogao bi se javljati na međunarodne natječaje koji se financiraju iz EU fondova, zaključio je Matijašević. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox