Matteo Cetinski pregovarao za kupnju stanova u New Yorku

Istraga afere u kojoj se obitelj Cetinski sumnjiči da je biznismena Danka Končara oštetila za 73 milijuna kuna dobila je novu dimenziju. Istražiteljima će pomoći američki istražitelji zbog sumnje da je obitelj Cetinski Končarevim novcem planirala kupovinu luksuznih stanova u New Yorku, piše Jutarnji list. 

Matteo Cetinski roditeljima pomagao u pranju novca

Istraga u najvećoj Istarskoj aferi proširena je na sina Vinke Cetinski, Mattea Cetinskog te članove rovinjskh obitelji Sorgo i Hrvatin. Matteo Cetinski sumnjiči se da je roditeljima pomagao u pranju novca. Proširenjenje prijave rezultat je nalaza poreznih i financijskih inspekcija koje su prema nalogu Državnog odvjetništva pročešljale imovinske kartice i račune osumnjičenih. Istražitelji su se prije svega usredotočili na razdoblje od 2007. kada je počela velika operacija kupovanja istarskih nekretnina za Končarevu tvrtku Kermas ulaganja. Upravo je u tom razbodblju obitelj Cetinski kupovala luksuzne automobile, plovila, nekretnine i vrijednosne papire. Također pronađeno je i dosta novca na bankovnim računima. Ali sva imovina tvrdi neimenovani izvor puno je manja od 73 milijuna kuna za koliko se obitelj Cetinski sumnjiči da je oštetiila Končara.

Istražitelji tražili pomoć iz SAD-a 

Zbog toga se pojavila sumnja da je veliki dio novca završio u inozemstvu pa je Državno odvjetništvo zatražilo međunarodnu pomoć od Italije i SAD-a jer se sumnja da je u tim zemljama skriven novac. Italiji je upućena požurnica ali odgovori na takve zahtjeve ponekada se čekaju godinu dana. 

Prema informacijama koje ima policija, Matteo Cetinski surađivao je s agencijom Corcoran iz New Yorka, koja mu je ponudila nekoliko luksuznih stanova na Manhattanu, čija se prodajna cijena kreće od 1,4 do 2,8 milijuna američkih dolara. Ali nema potvrde da je ikada došlo do kupnje neke od ponuđenih nekretnina. Sve ovo upućuje da se istraga usredotočila na potragu za novcem koji su prodavatelji zemljišta vraćali posrednicima u kupoprodaji. Navodno je Mirku Cetisnkom prodavatelji vratili 2,5 milijuna kuna razlike između stvarne i prikazane vrijednosti zemljišta. (HT)

 

 

 

Izvor: Jutarnji list, 5. listopada 2011.
Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox