Međunarodna suradnja usmjerena udomiteljstvu za djecu

Obiteljsko učenje u udomiteljskim obiteljima

Sam naziv projekta Obiteljsko učenje u udomiteljskim obiteljima upućuje na osnovno usmjerenje i cilj projekta, a to je dobrobit djece kroz suradnju i međusobno razumijevanje udomitelja, bioloških roditelja i socijalnih radnika.

Tek kada se prepoznaju i razumiju potrebe ključnih osoba u životu djeteta moguć je napredak i ostvarenje dobrobiti obiteljskog učenja, kojemu često prethode teški životni uvjeti i okolnosti. Ostvarenje zadanih ciljeva provodilo se u suradnji 7 europskih zemalja. Nositelj projekta je organizacija Jugend am Werk Steiermark GmbH (Austrija), a partneri dolaze iz 6 europskih zemalja: University of Siegen (Njemačka), FormAzione Co&So Network (Italija), Uniwersytet Łódzki (Poljska), Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (Rumunjska), ARIADNE (Švicarska) te Sirius – Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje (Hrvatska).

Sam proces sudjelovanja u projektu je bio iznimno zanimljiv i izazovan jer je zahtijevao suradnju svih partnera u svakoj fazi provedbe. To je omogućilo ne samo razmjenu iskustva nego i prilagođavanje na nove načine učenja – usklađivanje različitih mišljenja putem elektronske komunikacije te izradu fleksibilnih i prilagodljivih radnih materijala koji se mogu koristiti u svim zemljama uključenima u projekt.

Izradili smo usporednu analizu stanja vezanog za udomiteljstvo djece u partnerskim zemljama, temeljem strukturiranih intervjua s udomiteljima, socijalnim radnicima i biološkim roditeljima te provedbom desk research-a i fokusne grupe s različitim dionicima (udomitelji, biološki roditelji, predstavnici sveučilišta, centara za socijalnu skrb i ministarstva).

Nakon tog zahtjevnog zadataka i temeljem prikupljenih informacija o problemima i potrebama slijedila je izrada kurikuluma edukativnih radionica za udomitelje, biološke roditelje i socijalne radnike, a zatim i provedba. Povratne informacije i evaluacije radionica ukazale su na njihovu kvalitetu i otvorile mogućnost primjene i ubuduće, bilo u okviru rada organizacija koje su sudjelovale u projektu ili kroz neke druge organizacije i institucije koje su prepoznale vrijednost izrađenih materijala.

Aktivnosti projekta su ukazale na još jedno područje koje je slabo pokriveno socijalnim uslugama u svim ovdje spomenutim zemljama, a to su biološki roditelji. Iako je njihova uloga u životu djece velika i nezaobilazna i iako udomiteljstvo podrazumijeva nastojanje da se djeca jednom vrate u svoje biološke obitelji, one same ne dobivaju gotovu nikakvu potporu od državnih/lokalnih institucija niti od nevladinih organizacija u ostvarenju i ispunjavanju uvjeta za njihov povratak. Kako bi se dobrobiti ovog projekta nastavile širiti i nakon njegovog završetka, pomoći će i izrađene Info-knjižice za svaku od skupina, s osnovnim preporukama i uputama za lakše prevladavanje teškoća koja se odnose na udomiteljstvo djece. Udomiteljstvo znači pratiti dijete na dijelu njegova puta i zajedno rasti.

Za više informacija posjetite našu web stranicu: www.centar-sirius.hr

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox