Medvedev dobio odbijenicu NATO-a

Dvadeset i osam čelnika NATO-a odbilo je prijedlog ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva o planu europskog proturaketnog štita kojim bi se kontinent podijelio u zone, piše Wall Street Journal. Ruski je predsjednik svoju ponudu iznio iza zatvorenih vrata tijekom summita u Lisabonu.

 

Po tom prijedlogu, nazvanom "sektorskom proturaketnom obranom", Rusija bi preuzela odgovornost za proturaketnu zaštitu od svih projektila ispaljenih u smjeru Europe koji nadlijeću njezin teritorij. Zemlje NATO-a jednako bi postupile u slučaju svake ispaljene rakete u smjeru Rusije.

Čelnici NATO-a odbili su taj prijedlog i uputili ga na razmatranje svojim stručnjacima, rekli su sudionici summita. Stručnjaci moraju podnijeti izvještaj na ministarskom sastanku obrane NATO-a i Rusije u Bruxellesu u lipnju.
Na summitu 20. studenoga Medvedev je upozorio da je pozitivan odgovor Rusije NATO-a o radu na proturaketnom štitu u Europi uvjetovan kvalitetom te suradnje.

NATO je istaknuo potrebu povezanosti njegova štita, koji se oslanja na američku tehnologiju, i štita Moskve, a koja bi se temeljila na razmjeni informacija i procedura međusobnog uzbunjivanja. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox