Milanović: Fitch nam je dao priliku, možemo predahnuti

Ocjena agencije Fitch kojom je Hrvatska očuvala kreditni rejting u prvom tromjesečju je dobra vijest, ali nemamo previše razloga za zadovoljstvo jer smo još uvijek u defanzivnoj poziciji, upozorio je  premijer Zoran Milanović.

Fitch je jučer ocijenio kako predloženo smanjenje rashoda u hrvatskom državnom proračunu ohrabruje, no da su planirani rezovi manji od najavljenih, te najavio da će ocjena rejtinga Hrvatske biti završena do kraja prvog tromjesečja.

Budući da mnogim europskim državama pada kreditni rejting, ovo je za Hrvatsku "trenutak za predah i regrupiranje" kako bi krenula prema aktivnoj i dinamičnoj poziciji, rekao je Milanović na sjednici na kojoj je Vlada smanjila različita neporezna davanja kako bi rasteretila poduzetnike i investitore. Smanjenjem naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma i vodnog doprinosa za po 50 posto uštedjet će se ukupno 300 milijuna kuna godišnje, a ukidanjem neizravne spomeničke rente još oko 50 milijuna kuna. Također će se naknada za obavljanje poslova regulacije energetskih djelatnosti smanjiti za 17 posto.

Niz parafiskalnih nameta predstavlja ogromno breme za efikasnost gospodarstva, a dodatno smanjenje neporeznih davanja pokazuje da Vlada želi rasteretiti gospodarstvo i pomoći njegovoj konkurentnosti, ustvrdio je ministar financija Slavko Linić. (Hina/HT)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox