Milanović: Stanje nije katastrofično ali je izvanredno

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Situacija u zemlji nije katastrofalna, a do pada kreditnog rejting Hrvatske je došlo jer nismo radili sve ono što investicijske kuće očekuju od svih vlada - da režu na sve strane, da se smanje plaće i da se otpusti 20 do 25 tisuća ljudi, rekao je premijer Zoran Milanović u Koprivnici nakon tematsko-izvještajne konvencije SDP-a Koprivničko-križevačke županije.

Smatra da nema konkretnih razloga za pad kreditnog rejtinga, nego su očekivanja bila da se smanje plaće i da se otpusti 20 do 25 tisuća ljudi, piše HRT

To su strukturne reforme o kojima neke agencije razmišljaju. Mi ne, mi razmišljamo o tome da uredimo sustav poslovanja, gruntovnice, razmišljamo o strateškim ulaganjima, da skinemo određene namete gospodarstvu. Gospodarstvu nismo ništa povećavali, osim što je sada veći red. Ako je netko smatrao da je njegovo pravo da ne plaća porez, onda neka ne radi posao, a mi ćemo osigurati da se porez plaća i da ne bude visok, kazao je premijer koji je zahvalio hrvatskim građanima koji su u 2012. godini jedini podnijeli veći PDV.

Ne trebamo MMF

Milanović je ocijenio da smanjenje rejtinga Hrvatske nije razlog za paniku te smatra da nam sada nije potrebna pomoć MMF-a. U ovom trenutku mislimo da dolazak MMF-a nije potreban i da možemo sami. On može doći samo ako ga mi pozovemo. Možda ovo nije loše kao upozorenje nekima o tome kakvo je stvarno stanje. Ono je izrazito teško. Nije katastrofično, ali je izvanredno jer smo redovnim smatrali nešto što je trajalo godinama zdravo za gotovo. Morat ćemo se vratiti u ciklus rasta. Veći problem je niska zaposlenost, nego nezaposlenost. Imamo 350.000 građana na burzi, od toga realno 250.000 traži posao kategorije. Presudno je što radi manje od 1,5 milijuna ljudi, rekao je premijer.

Bez promjena u Vladi 

Na upit razmišlja li o rekonstrukciji Vlade s obzirom na natpise u medijima da su ministri inertni, premijer je odgovorio da inertni nisu i da ih neće mijenjati. Ako ministar pomorstva, prometa i infrastrukture radi na restrukturiranju čitavih megasustava, ako ministar financija zaista uvodi reda, a to mu nitko ne može osporiti, i time mnogima staje na žulj jer mnogi su odrasli u neredu, onda mi ih ne pada na pamet mijenjati, nego ću im dati dodatni vjetar u leđa, odgovorio je premijer. Dodao je da u 2013. vjeruje u oporavak. Sve ovisi o nama, ne o rejting agencijama, ne o sindikatima, ne o Beogradu ili Pešti, o nama. Vlada je najodgovornija. HNB može nešto, ali njegov manevarski prostor je jako mali, rekao je Milanović. (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox