Ministar Malenica u Gospiću potpisao sporazum o korištenju usluge e-Novorođenče

Grad Gospić jedan je od prva tri grada u Hrvatskoj koji je pristupio usluzi e- Novorođenče koja će građanima omogućiti bržu i lakšu prijavu djeteta i predaju zahtjeva za novčanu potporu kroz sustav e-Građani. 


Tom prigodom Gospić je danas posjetio ministar uprave dr.sc. Ivan Malenica kojeg je primio gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević. Budući da je sporazum o korištenju ove usluge s Gradom Gospićem potpisan još u svibnju, današnjim posjetom potpisan je sporazum  s ravnateljicom Opće bolnice Gospić  mr. Sandrom Čubelić, dr.med. kojim će se i Opća bolnica Gospić uključiti u projekt.

„Danas u Gospiću promoviramo nadogradnju usluge e-Novorođenče i izrazito nam je drago da postoji interes jedinica lokalne samouprave pošto je digitalizacija put kojim ćemo ići u budućnosti. Ministarstvo uprave će isto tako omogućiti jedinicama lokalne samouprave korištenje brojnih drugih aplikacija, a danas imamo oko milijun korisnika sustava e-Građanin što je temelj za budućnost i poticaj za daljnju digitalizaciju.“, istaknuo je ministar Ivan Malenica.

„Počašćeni smo što smo među prva tri grada u Hrvatskoj u korištenju ove platforme te zahvaljujemo Ministarstvu uprave i državnoj tajnici Katici Prpić koji su nas kroz čitav proces informirali i vodili. U gradskoj upravi koristimo sustav već mjesec dana te roditelji u Gospiću po rođenju djeteta više ne moraju obilaziti državna tijela već mogu putem usluge e-Novorođenče podnijeti zahtjev za isplatu sredstava za novorođeno dijete. Zbog toga se mi u Gospiću osjećamo naprednim gradom pošto smo u ovom segmentu doista u samom vrhu u Hrvatskoj.“ istaknuo je gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević.

Usluga e-Novorođenče od sada roditeljima omogućuje predaju zahtjeva za novčanu potporu za opremu novorođenog djeteta prema općini, gradu ili županiji. Uz prijavu djeteta, ova dodatna usluga uvelike će olakšati roditeljima te će, umjesto da skupljaju dokumentaciju i fizički je predaju u općini, gradu ili županiji, od sada,  u samo nekoliko klikova moći predati i taj zahtjev. Roditelji će se manje baviti administracijom, a više će vremena imati za novorođeno dijete i uživanje u prvim danima.

Roditelji kroz uslugu e-Novorođenče prijavljuju rođenje djeteta putem interneta iz udobnosti doma, uz elektroničku osobnu iskaznicu i čitač pametnih kartica. Putem osobnog korisničkog pretinca im se dostavljaju zapisi i dokumenti: elektronički zapis iz matice rođenih i evidencije državljanstva, uvjerenje o prebivalištu, potvrda o prijavi na HZZO te porezne olakšice. Roditelji automatski mogu zatražiti i jednokratnu novčanu naknadu od HZZO-a, kao i novčanu potporu svog grada, općine ili županije. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox