Mirovinski fondovi protiv Hanfina prijedloga zakona

Udruženje društava za upravljanje mirovinskim fondovima smatra da je prijedlog zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima objavljen na internetskim stranicama Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u suprotnosti s Ustavom, međunarodnim ugovorima i sporazumima te domaćim pravnim propisima.

 

Hanfa je izradila i na web stranicama objavila svoj prijedlog teksta novog zakona koji predviđa niz novina u drugom mirovinskom stupu, a jedna od najvažnijih je prijedlog da članovi obveznih mirovinskih fondova preuzmu 50 posto temeljnog kapitala obveznog mirovinskog društva koje upravlja njihovom imovinom te da sudjeluju u raspodjeli dobiti tog društva.

U udruženju društava za upravljanje mirovinskim fondovima kažu da prijedlog "predviđa djelomičnu nacionalizaciju društava za upravljanje mirovinskim fondovima bez ikakve naknade", što je protivno Ustavu.

 

Dodaje se da je prijedlog u suprotnosti i sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju

Za države potpisnice Sporazuma postoji obveza da neće uvoditi nikakva nova ograničenja na kretanja kapitala niti će postojeća rješenja dodatno ograničavati, a restriktivne mjere se neće primjenjivati na ulaganja i povrat uloženog, upozoravaju iz mirovinskih fondova, kažu u mirovinskim fondovima.

Prijedlog je protivan i domaćim propisima kojima je u Hrvatskoj uređeno vlasništvo fizičkih i pravnih osoba kao i propisima trgovačkog prava, kaže se u priopćenju.

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima također navodi kako bi eventulano donošenje ili prihvaćanje predloženog zakona i njegovo izvjesno rušenje na Ustavnom sudu imalo nesagledive posljedice za mirovinski sustav u Hrvatskoj, a negativno bi se odrazio i na pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox