Mjesečno zarade 21.000 kuna, a imaju besplatan vrtić

Moja djeca će od 1.srpnja besplatno u vrtić! Je li to pravda? - pita se Jelena M., majka dvoje predškolske djece. Ona ima plaću od 4.000 kuna, a njezin suprug visokih 17.000 kuna. Budući da je suprug prijavljen na staroj adresi kod roditelja, njegov prosjek plaće neće se uzimati u obzir pri izračunu nove cijene vrtića za njihovo dvoje djece, piše Jutarnji list.

List piše kako su roditelji do 30. travnja dužni podnijeti potvrdu o svim prijavljenim članovima kućanstva u kojem prebivalište ima i dijete te potvrdu o lanjskim primanjima. Jelena M. iz ove priče dobro će proći jer prihodi po članu u njenom kućanstvu iznose 1.333 kune i sukladno novoj tablici ne moraju plaćati vrtić. No, da je i njezin suprug prijavljen na istoj adresi, prihod po članu kućanstva bi iznosio 5.250 kuna i vrtić bi plaćali 1000 kuna za jedno i 500 kuna za drugo dijete.

No, da novi pravilnik o cijenama vrtića itekako ima manjkavosti pokazuje i sljedeći primjer. Majka dvoje djece za pomoć se obratila Udruzi roditelja Roda. Njezin suprug lani je zarađivao čak 19.000 kuna, no ostao je bez posla.  Kako se cijene vrtića određuju na temelju prošlogodišnjih prihoda ova obitelj trebala bi vrtić plaćati 2.100 kuna, iako trenutno  žive od jedne plaće od 5.800 kuna.

Iz Udruge roditelja Roda upozoravaju da je način na koji se određuju cijene vrtića nepravedan i diskriminirajući jer dohodak ne daje pravu sliku o imovinskom stanju obitelji, a pokrenut će i novi val različitih malverzacija, primjerice rad na crno jer će mnogim obiteljima trebati dadilja.

Ovo je strašan prijedlog na koji ne možemo i nećemo pristati! Ne odustajemo ni milimetra od svojih zahtjeva – rekla je Mirela Blažanović, predsjednica Udruge roditelja Roda, koje će u ponedjeljak organizirati tribinu na tu temu.

Ogorčeni roditelji na forumima masovno najavljuju kako će se član kućanstva s najvišim primanjima prijaviti na drugu adresu. (jk)

 

Izvor: www.jutarnji.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox