MMF smanjio prognoze rasta za eurozonu

Eskalacija problema u eurozoni zakočila je oporavak svjetskog gospodarstva, upozorio je Međunarodni monetarni fond, koji sada očekuje pad gospodarstva eurozone u ovoj godini.

U ažuriranim prognozama za svjetsko gospodarstvo MMF je snizio procjenu rasta gospodarstva eurozone za čak 1,6 postotnih bodova i sada očekuje pad aktivnosti u zoni primjene jedinstvene europske valute za 0,5 posto. Kao glavni razlog u MMF-u navode rast kamata na državne obveznice zemalja eurozone, utjecaj smanjenog zaduživanja banaka na realno gospodarstvo i utjecaj mjera fiskalne konsolidacije. U narednoj godini aktivnosti bi u eurozoni trebale porasti za 0,8 posto, što je 0,7 postotnih bodova manje nego što je MMF prognozirao u redovnom jesenjem izvješću. Među zemljama eurozone najviše su snižene MMF-ove procjene za španjolsko i talijansko gospodarstvo u ovoj godini.

Tako sada očekuju pad aktivnosti talijanskog gospodarstva za 2,2 posto u 2012. U redovnim jesenjim prognozama očekivali su njegov skromni rast, za 0,3 posto. Još je više, za čak 2,8 postotnih bodova, snižena prognoza za španjolsko gospodarstvo u 2012., te se sada očekuje njegov pad za 1,7 posto. U narednoj godini talijansko gospodarstvo trebalo bi se smanjiti za 0,6 posto, uz sniženu jesenju prognozu za 1,1 postotni bod. Španjolsko bi pak trebalo pasti za nešto blažih 0,3 posto. Prošle jeseni MMF je prognozirao njegov rast za 1,8 posto. Osjetno je snižena i prognoza njemačkog ovogodišnjeg rasta, za jedan postotni bod, ali bi ono ipak trebalo ostati u pozitivnom teritoriju, uz stopu rasta od 0,3 posto. Prognoza za iduću godinu potvrđena je na 1,5 posto.

Razvijena gospodarstva sa skromnim porastom 

Francuski gospodarski rast u ovoj godini trebao bi po MMF-ovim ažuriranim prognozama biti još slabiji i iznositi tek 0,2 posto, što je 1,2 postotna boda manje no što je prognozirano prošle jeseni. U 2013. rast bi trebao ubrzati na 1,0 posto, uz sniženu prognozu za 0,9 postotnih bodova. Cijela skupina razvijenih gospodarstava trebala bi u ovoj godini porasti za skromnih 1,2 posto, u odnosu na jesenju prognozu od 1,9 posto. Prognoza za iduću godinu snižena je za pola postotnog boda, na 1,9 posto. Pritom je ovogodišnja prognoza za SAD potvrđena na 1,8 posto dok je ona za iduću godinu blago snižena, na 2,2 posto. 

Gospodarstva u nastajanju i ona u razvoju trebala bi porasti za 5,4 posto u ovoj, te za 5,9 posto u idućoj godini. To je za 0,7 odnosno za 0,6 postotnog boda manje nego u jesenjim prognozama. U toj bi skupini regija srednje i istočne Europe trebala u prosjeku zabilježiti rast po stopi od 1,1 posto u ovoj, odnosno od 2,4 posto u idućoj godini. MMF je time snizio ovogodišnju prognozu za tu skupinu za 1,6 postotnih bodova dok je ona za iduću godinu snižena za 1,1 postotni bod. Rast će u toj skupini zemalja usporiti zbog pogoršanog vanjskog okruženja i slabljenja unutarnje potražnje, ističu u MMF-u. Svjetsko gospodarstvo u cjelini trebalo bi u ovoj godini porasti po stopi od 3,3 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 4,0 posto. U idućoj godini aktivnosti bi trebale porasti za 3,9 posto, što je 0,6 postotnih bodova manje nego što su u MMF-u procijenili prošle jeseni. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox