MOL: Nismo dužni komentirati presudu

Foto: Ilustracija

Mađarski Mol u izjavi u povodu prvostupanjske presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu za uzimanje mita u slučaju Ina-Mol ističe kako je u više navrata kategorički odbio optužbe protiv MOL-a i to će i dalje činiti, a u mađarskoj kompaniji smatraju i kako ovaj slučaj ima više veze s politikom u Hrvatskoj nego s Inom i Mol-om. 

Nije nam dužnost komentirati današnju nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda. Kao najveći investitor u Hrvatskoj očito je da moramo poštovati tu presudu i sagledati ju kao odluku koju je donijelo nezavisno pravosudno tijelo Republike Hrvatske, ističu iz Mol-a. Međutim, dodaju kako se ne smije zaboraviti da je ovo inicijalna, nepravomoćna presuda. U više navrata smo kategorički odbili optužbe protiv Mol-a i to ćemo nastaviti činiti, navodi se u priopćenju Mol grupe.

No, u mađarskoj kompaniji smatraju "da ovaj slučaj ima manje veze sa spomenutim kompanijama, a više s politikom u Hrvatskoj"Vjerujemo da se nitko ne može osuditi ako ne postoji ni motiv, ni zločin, niti dokaz. Naime, nije bio potreban poseban razlog zašto bi MOL kao najveći pojedinačni dioničar Ine preuzeo upravljanje kompanijom koju je trebalo spasiti od tehničkog bankrota, navodi se u izjavi Mol-a. Iz mađarske kompanije ističu da njihove namjere vezane za Inu ostaju iste. Kao najveći strani investitor u Hrvatskoj želimo pridonijeti da INA bude još uspješnija i profitabilnija, zaključuje se u priopćenju Mol grupe.

Sud potvrdio: Sanader je od MOL-a dobio 5 milijuna eura

Podsjetimo, sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je nepravomoćnom presudom bivšeg premijera Ivu Sanadera proglasilo krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i uzimanje mita u slučaju Ina-Mol te ga osudilo na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora. Zbog uzimanja mita od čelnika Mol-a u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini Sanader je osuđen na sedam i pol godina zatvora. Sud je utvrdio da je Sanader u slučaju Ina-MOL primio pet milijuna eura od čelnika mađarske kompanije, iako je USKOK u optužnici tvrdio da je taj iznos dvostruko veći.

Mađarski Mol vlasnik je 49,1 postotnog udjela u hrvatskoj naftnoj industriji Ina, dok hrvatska država ima udio od 44,84 posto. Dioničarski ugovor hrvatske Vlade i Mol-a izmijenjen je u siječnju 2009. godine, a tim je izmjenama došlo i do promjene u upravljanju Inom. Prema tim izmjenama primjerice Uprava Ine ima šest članova od kojih Vlada nominira tri, a tri MOL koji nominira i predsjednika Uprave. U slučaju izjednačenog broja glasova prevladavajući je glas predsjednika Uprave, a izmjenama su u upravljačku strukturu uvedeni i izvršni direktori. Na Budimpeštanskoj burzi oko 12,30 sati dionicom MOL-a trgovalo se po 17.535 forinti, što je 2,93 posto niža cijena nego jučer na završetku trgovanja. Tijekom jutra cijena Molove dionice kretala se u rasponu od 17.380 do 18.170 forinti. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox