Možete po svoju ušteđevinu u Credo banci

Svi oni koji su imali štednju u Credo banci novac mogu podići u poslovnicama Hrvatske poštanske banke ili Croatia banke, ali samo do visine osiguranih 400 000 kuna, piše Jutarnji list. 

Zbog očekivanja da će danas svi građani požuriti prema poslovnicama banaka kako bi podigli svoj novac iz Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka apelirali su na građane da ne hrle odmah jer novca ima, a za njega jamči država. Tako će svoje depozite moći podići 10.048 građana, a ukupni iznos je 420 milijuna kuna. Veliki štediše koji imaju više od 400 000 kuna, a među kojima je dosta hrvatskih sportskih zvijezda, još ne znaju kako će do svog novca.

U Credo banci 1480 poduzeća ukupno je imalo 220 milijuna kuna depozita, a najgore je malim poduzetnicima koji su imali gotovo 162 milijuna kuna. U međuvremenu nastavlja se bitka između ključnih institucija odgovornih za funkcioniranje financijskog sustava - Hrvatske narodne banke i Hanfe. Tako je Hanfa prozvala HNB da je pogriješio jer je dopustio da Istarska kreditna i Jadranska banka te društvo Prvi faktor podignu svoje depozite s već blokiranog računa Credo banke.

Hanfa optužuje središnju banku da je to učinila bez pisane suglasnosti Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, s kojom zajedno provodi likvidaciju Credo banke te da je mjenice morala vratiti podnositeljima uz naznaku da je račun banke blokiran. DAB će od HNB-a tražiti povrat isplaćenog novca, a istraga će utvrditi tko je podnio mjenice na naplatu, tko je izdao nalog te tko je autorizirao prijenos novca s računa Credo banke. Istragu provodi Državno odvjetništvo. Blokada novog računa Credo banke u likvidaciji ne koji bi trebao stizati novac dužnika, samo pojačava cijeli zaplet. (HT)

 

Izvor: Jutarnji list, 1. prosinca 2011.

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox