Mrsić: Broj nezaposlenih i dalje će rasti

Foto: Borna FIlic/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kazao je kako će broj nezaposlenih u Hrvatskoj i dalje rasti, jer se svakim danom gubi više radnih mjesta nego ih se otvara, a prve promjene tog trenda očekuje u drugoj polovici 2013. godine. 

Na novinarski upit kako je zadovoljan mjerama zapošljavanja, budući broj nezaposlenih raste i Novu bi godinu mogli dočekati sa brojkom od 350 tisuća nezaposlenih, Mrsić je kazao kako se kod broja nezaposlenih "mora pogledati drugi brojčanik, brojčanik radnih mjesta". 

Od 2008. do sada izgubili smo više od 200 tisuća radnih mjesta, svakim danom gubi se više radnih mjesta nego ih se stvara i unatoč tome što smo ove godine preko HZZ-a zaposlili više ljudi nego lani, to nije bilo dovoljno da se smanji negativni trend koji stiže zbog stečajeva poduzeća, gubitka radnih mjesta. To za posljedicu ima porast broja nezaposlenih, kazao je Mrsić odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja sporazuma o suradnji HOK-a i Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Broj nezaposlenih će i dalje rasti, kao posljedica krize i toga što nije napravljeno 2008. kada smo trebali neke stvari restrukturirati, ali smo se umjesto toga nastavili zaduživati i gubiti radna mjesta, smatra Mrsić i poručuje kako su jedina prava mjera za pad nezaposlenosti i otvaranje novih radnih mjesta investicije i dolazak svježeg kapitala. Predviđa da će se prvi pomaci na području broja zaposlenih vidjeti u drugoj polovici 2013. kada će se "otvarati više radnih mjesta nego što će se gubiti". No, to i dalje neće značajno smanjiti nezaposlenost, jer će trebati bar još šest mjeseci da se taj trend ustali i da se to odrazi na pad nezaposlenosti, kazao je.

Fleksibilniji Zakon o radu 

Komentirajući zalaganje poslodavaca za fleksibilniji Zakon o radu, Mrsić je rekao da je jučer održan prvi konzultacijski sastanak sa socijalnim partnerima na kojem su kandidirali određene teme i područja iz Zakona o radu za koje smatraju da bi trebalo postići konsenzus.

Predložili smo drugačiji način rada na izmjeni ZOR, a to je tzv. bipartitni dijalog, gdje smo se dogovorili da poslodavci i sindikati sjednu za stol i vide da li se za određene teme u ZOR mogu dogovoriti pa i o fleksibilizaciji, rekao je Mrsić na upit o zahtjevima poslodavaca za fleksibilizacijom ZOR-a.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivica Mudrinić danas je izjavio kako bi što prije trebalo otvoriti pitanje radnog zakonodavstva i uskladiti ga sa sadašnjim stanjem. Što prije treba otvoriti pitanje radnog zakonodavstva i podesit ga u skladu sa sadašnjim stanjem, ali pritom ne treba derogirati ili oduzeti prava radnicima, nego stvoriti uvjete koji će omogućiti zapošljavanje, kazao je Mudrinić odgovarajući na pitanja novinara nakon današnjeg predstavljanja HT-ove TeraStream mreže. Komentirajući broj nezaposlenih i učinke mjera zapošljavanja, Mudrinić je kazao kako pozdravlja Vladine najave projekata i zakona za velike investicije. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox