Mrsić: Nezaposlenost će rasti do kraja ožujka

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je da će nezaposlenost nastaviti rasti do kraja ožujka, kada će početi padati zbog sezonskog zapošljavanja. 

Mrsić je nakon sjednice Vlade komentirao nove podatke po kojima je broj nezaposlenih prešao 370.000, a od Nove godine bez posla ostalo više od 10.000 ljudi, istaknuvši kako se nezaposlenost trajno može smanjiti samo investicijama u nova radna mjesta.

Broj zaposlenih počet će ozbiljnije rasti nakon što BDP poraste preko dva posto, rekao je Mrsić koji očekuje da će se ove godine trend rasta nezaposlenosti polako zaustavljati, a u 2014. i 2015. doći će do otvaranja novih radnih mjesta i pada broja nezaposlenih.

Podsjetio je kako je lani zaposleno najviše ljudi u posljednjih pet godina, što pokazuje da se hrvatsko tržište rada počelo restrukturirati. No, još uvijek se više otpušta radnika nego što se prima. Aktivne mjere politike zapošljavanja omogućavaju prilagodbu radne snage vremenima kada će doći do otvaranja novih radnih mjesta, a sredstva u proračunu za to su povećana 24 posto, kaže Mrsić.

Najviše očekuje od tri mjere - rada bez zasnivanja radnog odnosa, samozapošljavanja i očuvanja radnih mjesta te javnih radova u kojima će nezaposleni ubuduće moći ostati na radnom mjestu godinu dana, a ne šest mjeseci. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox