Mrsić o "radu bez plaće": Želimo pomoći mladima da steknu radno iskustvo

Prijedlogom da se mladim nezaposlenim osobama omogući zapošljavanje na godinu dana tijekom kojih bi im bili plaćeni mirovinski doprinosi, a primali bi naknadu od 1600 kuna, želi se pomoći mladima koji to hoće da steknu godinu dana radnog iskustva, uz plaćeni staž, mentora i program osposobljavanja, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, Mrsić je odbacio kritike da se time nezaposlene mlade ljude dovodi u "robovlasnički odnos". Naprotiv, želi se dokinuti praksu volontiranja po kojoj su mladi radili kod poslodavca bez plaće, staža i sustava obrazovanja, kazao je Mrsić.

Poslodavci koji će koristiti tu mjeru bit će pod posebnim nadzorom, a Mrsić ističe da u programu neće moći sudjelovati poslodavci koji su davali poslovno uvjetovane otkaze ili koji ne isplaćuju plaće i doprinose.

Mrsić kaže kako to zapravo nije nova mjera, samo je dosad bila ograničena na javnu upravu. To sada želimo proširi i drugim zanimanjima i uvesti puno strožu kontrolu. Slične su mjere koristile mnoge zemlje EU, poput Njemačke koja ju je koristila dugo godina, a ukinula tek kada je značajno pao broj nezaposlenih, rekao je. Lani je time bilo obuhvaćeno oko 5000 osoba, a Mrsić očekuje da će ove godine oko 10.000 mladih ljudi ući u taj sustav "državne stipendije".

Ministri podržavaju Mrsićevu ideju

Najavio je da bi Vlada odgovarajući zakonski prijedlog trebala razmotriti sljedećeg tjedna, tako da bi se u Hrvatskom saboru mogao naći oko 1. svibnja.

I drugi ministri podržavaju Mrsićevu ideju jer time mladi stječu nova znanja i dobivaju radno iskustvo koje gotovo svi poslodavci traže prilikom zapošljavanja novih radnika.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić smatra kako je za mlade ljude dragocjeno da počnu raditi, pa bilo to i za 1600 kuna. Mladi koji počnu raditi u nekoj tvrtki time se dokazuju, sredina ih prepoznaje i, ako su dovoljno kvalitetni, gotovo uvijek ostanu raditi u toj tvrtki, kazao je Čačić i dodao kako je u vrijeme dok je on vodio tvrtke vrlo često na taj način zapošljavao po 10-15 mladih.

Potpredsjednik vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić smatra kako predloženi model mladima ne može štetiti. Za njih je puno štetnije da dvije-tri godine budu na burzi rada, potpuno pasivni i bez mogućnosti primjene znanja stečenih tijekom studija, rekao je Grčić. (Hina/jk)

 

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox