Muchov Krik prodan za 120 milijuna dolara

Početna cijena jedne od najpoznatijih slika na svijetu Muchovog Krika bila je „samo“ 40 milijuna dolara, a prodana je za rekordnih 120 milijuna dolara, piše dnevnik.hr

Ekspresionistička slika Edvarda Mucha pod imenom Krik iz 1895., koja simbolizira ljudsku tjeskobu, prodana je u aukcijskoj kući Sotheby's koja ime kupca drži u strogoj tajnosti. U samo nekoliko minuta od početnih 40 milijuna prodana je za nevjerojatnih 120 milijuna dolara. Cijela aukcija trajala je 12 minuta, a kupac je postao vlasnik najskuplje slike na svijetu.

Krik je ovim srušio prethodni rekord koji je postigla prodaja slike španjolskog umjetnika Pabla Picassa Akt, zeleno lišće i poprsje, naslikana 1932. godine. Ona je prošle godine postigla cijenu od 106.4 milijuna dolara.

Sliku je prodao norveški biznismen Petter Olsen. Nadam se da će publicitet koji je slika dobila ovom prodajom povećati interes u Munchova djela, rekao je Olsen i dodao da je došao trenutak da ostatku svijeta ponudi priliku da posjeduje i cijeni ovo izvrsno umjetničko djelo. Dio od zarađenog novca Peter Olsen će uložiti u osnivanje novog muzeja, centra umjetnosti i hotela u Hvistenu, u Norveškoj gdje su Olsenov otac i Edvard Munch bili susjedi.

Ravnatelj Nacionalnog muzeja u Oslu, Audun Eckhoff, rekao je da su norveške vlasti odobrile prodaju slike jer se preostale 3 verzije slike nalaze u ostalim norveškim muzejima. Jedna je verzija u vlasništvu upravo Nacionalnog muzeja, a ostale dvije muzeja Munch u Oslu. Iz upravo tog muzeja najpoznatija verzija Krika, koja je sada postigla rekordnu cijenu, bila je ukradena 2004. godine. U posjed je vraćena 2006., a s obzirom da je imala određena oštećenja bila je potrebna restauracija nakon čega je vraćena u muzej. (HT)

 

Izvor: www.dnevnik.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox