Multikulturalni projekt u suvremenoj Europi i u Dubrovniku

U organizaciji Međunarodne skupštine pravoslavlja iz Atene i Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici večeras je otvorena 20. godišnja Skupština pravoslavlja.


Ovogodišnja skupština održava se u Dubrovniku pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, a trodnevni skup čija je tema Multikulturalni projekt u suvremenoj Europi i problemi duhovnog identiteta naroda, okupio je sudionike iz 22 zemlje.

Obračajući se okupljenima predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić kazao je kako je Hrvatska počašćena što je izabrana za održavanje ove konferencije koja potiče dijalog i suradnju među narodima i pripadnicima različitih vjera. Napomenuo je kako su nedavne izjave njemačke kancelarke Angele Merkel te britanskog premijera Davida Camerona o propasti koncepta multikulturalizma uznemirile dio svjetske javnosti.

Otvaranju konferencije nazočili su zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Tatjana Šimac-Bonačić, saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsjednik Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Arkadijevič Aleksejev, predstavnici Dubrovačke biskupije te vjerskih zajednica iz Dubrovnika, ruski veleposlanik u Hrvatskoj Robrt Markaryaen te drugi gosti i uzvanici.

Inače, uoči današnje konferenciji pojedini su mediji nagađali o mogućnosti dolaska u Dubrovnik mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohija Radovića, no on nije došao na večerašnji skup. Takvi su medijski napisi izazvali i reakcije u dubrovačkoj javnosti, a prije početka konferencije nekoliko hrvatskih branitelja dijelilo je letke na kojima su upozoravali da mitropolit SPS-a u Crnoj Gori Amfilohije Radović nije dobrodošao u Dubrovnik zbog svoga djelovanja u srbo-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku tijekom Domovinskog rata. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox