Najbolji grad na svijetu - 370 km od Zagreba

Foto: Ilustracija

Austrijski glavni grad Beč nudi svojim stanovnicima najbolju kvalitetu života od bilo kojeg drugog grada u svijetu, a iračka prijestolnica Bagdad najgoru, pokazalo je najnovije istraživanje konzultantske skupine Mercer.

Beč sa svojih 1,7 milijuna stanovnika na vrhu je popisa četvrtu godinu zaredom zbog svoje jake kulturne scene kao i sveobuhvatne zdravstvene skrbi i umjerenih ali sve viših cijena stanova.

Njegova raskošna arhitektura iz doba Habsburga čini ga magnetom za turiste. Pouzdan javni prijevoz staje samo 1 euro dnevno za godišnji pokaz u ovom gradu kojim upravljaju socijaldemokrati i Zeleni.

 Mercer provodi svoje godišnje istraživanje kako bi pomogao tvrtkama i organizacijama da procijene plaće za svoje osoblje u inozemstvu. U istraživanju rabi 39 čimbenika kao što je politička stabilnost, zdravstvebna skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija i transport.

 Unatoč dužničke krize Europa ima 15 među 25 najbolje plasiranih gradova u svijetu u istraživanju za 2012. Njemačka i Švicarska imaju po tri grada među 10 najbolje plasiranih.

Najniže rangiran grad u zapadnoj Europi na 83 mjestu je grčka prijestolnica Atena koja se bori s teškim gospodarskim nevoljama.

Europski gradovi općenito i dalje imaju visoku kvalitetu životu kao rezultat kombinacije povećane stabilnosti, sve višeg životnog standarda i napredne gradske infrastrukture, rekao je Slagin Paraktil, viši istraživač u Merceru.

 Kanadski gradovi dominiraju rangiranjem u regiji Amerika s Vancouverom koji je na petom mjestu zadržao najvišu poziciju, a Honolulu na 28 je najbolje plasirani urbani centar Sjedinjenih Država.

Novozelandski Auckland na trećem mjestu je i dalje na vrhu Azijsko-pacifičke regije dok je Dubai na 73 mjestu najbolje plasirani grad Bliskog istoka i Afrike.

Ta regija ima također i 15 gradova među 20 najgorih uključujući Lagos u Nigeriji, Bamako u Maliju, Kartum u Sudanu i N'Djamenu u Čadu. Irački glavni grad Bagdad je najniže rangiran grad po kvaliteti života na svijetu, prenosi liderpress.hr. (sh)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox