Najveći poslodavci na svijetu: Vojska i Walmart

Na popisu deset najvećih poslodavaca na svijetu čak tri pripadaju sektoru obrane, a na vrhu popisa je američka vojska, piše BBC.

Jeste li se zapitali kako izgleda svjetska karta tržišta rada i tko su najveći poslodavci na svijetu. S obzirom na popis najvećih poslodavaca na svijetu najbolje je raditi za vojsku jer čak tri od deset najvećih poslodavaca na svijetu pripadaju sektoru obrane. Naravno da prvo mjesto drži SAD pa tako za američku vojsku radi 3,2 milijuna ljudi. Zanimljivo je da je daleko ispod na drugom mjestu narodnooslobodilačka vojska Republike Kine za koju radi 2,3 milijuna ljudi. Postavlja se pitanje kako je to moguće kada znamo da je Kineza tri puta više nego Amerikanaca. Kao i obično statistika zna biti varljiva pa tako u američkih 3,2 milijuna uključene su i sve civilne službe koje rade za Pentagon, dok je 1,6 milijuna aktivnog vojnog osoblja. U kineskoj cifri civili nisu pobrojani, što će reći da im je na platnoj listi značajno više ljudi.

Na trećem mjestu nalazi se američki trgovački lanac Walmart za koji radi 2,1 milijuna ljudi uključujući franšize diljem svijeta. Četvrti na popisu je McDonald's s 1,9 milijuna zaposlenih. To također podrazumijeva i onih 80 posto restorana koji su pod upravom poslovnih partnera. Sve do petog mjesta je logično ali na petom mjestu najvećih poslodavaca na svijetu je britansko zdravstvo koje zapošljava 1,7 milijuna ljudi. Brojka je malo nategnuta s obzirom da je sustav rascjepkan na nekoliko poslodavaca, poput trustova bolnica ili primarne njege. Tema broja zaposlenih i tereta koji predstavljaju za Cameronovu blagajnu tema je i reforme britanskog zdravstva koje ovih mjeseci okupira političku i medijsku javnost.

Šesto mjesto zauzela je kineska nacionalna naftna kompanija sa 1,6 milijuna zaposlenih u 49 zemalja, a slijede indijske željeznice sa 1,4 milijuna ljudi, indijska vojska s 1,3 milijuna ljudi. Na kraju popisa deset najvećih našla se tajvanska precizna industrija Hon Hai, poznatija kao Foxconn, sa 1,2 milijuna s kojom surađuje i Apple. Foxconn je pažnju javnosti privukao kada je četrnaestoro radnika počinilo samoubojstvo zbog neprimjerenih uvjeta rada, preduge satnice, diskriminacije kineskih radnika nauštrb tajvanskih, nepostojanja ikakvih odnosa među radnicima. (HT)

 

 

Izvor: www.bbb.co.uk

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox