Napustili su fakultete i zaradili milijarde

Fakultetska diploma ne mora uvijek dovesti vrhunske karijere i bogatstva, barem je tako slučaj sa 15 milijardera svjetskog glasa, piše Večernji list. Iako su neki naslijedili bogatstvo, neki su počeli od nule i uspjeli.

Business insider sastavio je listu najbogatijih ljudi koji se ne mogu pohvaliti fakultetskom diplomom. Prvi je na listi osnivač Microsofta, Bill Gates s bogatstvom od 53 milijarde dolara. Drugi na listi je osnivač Oraclea Larry Ellison, čije se bogatstvo procjenjuje na 28 milijardi dolara. Kao i Gates, studirao je na Harwardu ali nikad nije diplomirao.

Španjolac Amancio Ortega završio je srednju škola, a vrijedi 25 milijardi dolara. Vlasnik je tvrrtke Industrija de Diseno Textil u čijem je sklopu i Zara, piše Večernji list. Samo srednju školu završila je i Christy Walton, suvlasnica WalMarta, a vrijedi 24 milijardi dolara.

Nijemac Karl Albrecht, iako bez diplome, vrijedi 23,5 milijardi dolara, zahvaljujući trgovačkom lancu ALDI. Šveđanin Ingvar Kamprad, vlasnik Ikee, vrijedi 23 milijarde dolara. U poduzetničke vode krenuo je sa 17 godina, a novac za početak dao mu je otac kao nagradu za uspješno završenu srednju školu.

Na listi se nalazi i Li Ka-shing iz Hong Konga, koji je već sa 15 godina napustio školu. Bogatstvo koje se procjenjuje na 21 milijardu dolara stekao je trgujući nekretninama i dionicama. Nasljednica tvrtke L'Oreal Liliane Bettencourt vrijedi 20 milijardi dolara i također je bez diplome.

Lee Shau Keem vrijedi 18,5 milijardi dolara, a posluje s nekretninama. Iako on sam nije završio školu, ima zakladu koja dijeli stipendije odličnim učenicima. Michele Ferrero upravlja tvrtkom Ferero Rocher, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na 17 milijardi dolara. Također je bez fakultetske diplome.

Michael Dell, osnivač Della, danas vrijedi 14 milijardi dolara, a nikada nije završio fakultet u Teksasu. Na listi Business insiderea se još nalaze Paul Allen, suosnivač Micrsofta, Savitri Jindal, najbogatija Indijka i vlasnica Jinal grupe, Roman Abramovič te Leonardo del Vecchio. (J.K.)

 

 

Izvor: Večernji list, 2. prosinca 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox