Negativno mišljenje o poduzetnicima

Hrvati o poduzetnicima imaju izuzetno negativno mišljenje. Točnije, svaki peti Hrvat misli da su poduzetnici negativci, a samo 38 posto ispitanika o njima ima pozitivno mišljenje, piše Večernji.hr.

Po negativnom pogledu na svijet poduzetnika Hrvati su rekorderi ne samo u EU već i u još 12 zemalja rastućih ekonomija jer je prosjek EU oko 7 posto. Pokazalo je to istraživanje Eurobarometra o percepciji poduzetnika u ekonomijama te želji za ulaskom u svijet privatnog biznisa. Čak 70 posto građana Hrvatske drži da poduzetnike zanima samo kako napuniti svoj džep, a isto toliko ih je uvjereno da iskorištavaju svoje zaposlenike. Kod trećine stanovnika prevladava mišljenje da u slučaju bankrota poduzetnicima ne treba dati novu šansu.

Paradoks Hrvatske jest da se, unatoč lošem mišljenju o poduzetnicima, mnogi, točnije 40 posto ispitanih, žele upustiti u svijet privatnog biznisa pa bi ih 30 posto u slučaju nasljeđivanja većeg iznosa novca pokrenulo vlastiti posao.

Sklonost prema privatnom poduzetništvu postoji u većini postkomunističkih zemalja te na rastućim tržištima, ali na tim tržištima je i nešto veća pojavnost negativnog odnosa prema poduzetnicima kao osobama. Tako na primjer u Turskoj 82 posto građana želi biti samozaposleno, odnosno žele sami određivati svoju sudbinu, a samo 18 posto želi uživati u sigurnosti zaposlenja. U Rumunjskoj bi pak 54 posto ispitanika nasljedstvo uložilo u pokretanje tvrtke ili obrta. U staroj Europi, u kojoj su tvrtke i stabilnije, građani uživaju u sigurnosti rada i nisu skloni poduzetništvu zbog ugodnosti fiksne plaće i radnog vremena. Na cijeni fiksna plaća U Skandinaviji više od 70 posto građana i ne pomišlja na pokretanje privatnog biznisa, ali zato imaju izuzetno dobro mišljenje o svojim poslodavcima. PS/S.P.(Izvor: Večenji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox