Neslavni rekord: Grčka nezaposlenost se popela na 22,5 posto

Grčka nezaposlenost dosegnula je u travnju novu rekordnu razinu, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci državnog statističkog ureda, donoseći loše vijesti novoj grčkoj vladi.

Nezaposlenost je u travnju porasla na 22,5 posto, s naviše revidiranih 22 posto u prethodnom mjesecu. U prošlogodišnjem travnju iznosila je 16,2 posto, izvijestio je ELSTAT. Ukupno je bez posla u travnju bilo 1,109 milijuna građana Grčke.

Nezaposlenost je u Grčkoj dvostruko viša od prosjeka u eurozoni koji je u svibnju dosegnuo rekordnih 11,1 posto. Najviša je u Španjolskoj gdje je u prvom tromjesečju iznosila 24,4 posto.

U Grčkoj je bez posla svaki drugi građanin u dobi od 15 do 24 godine. Zemlja je u recesiji već petu godinu zaredom i ovisi o financijskoj pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europskoj uniji (EU) koji su vladi nametnuli oštre mjere štednje, uzrokujući val stečajeva poduzeća i otpuštanja radnika.

Turizam je ključni sektor u kojem radi oko 20 posto zaposlenih a ove bi godine trebao zabilježiti slabe rezultate, sudeći po padu prihoda u prvom tromjesečju za čak 15,1 posto. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox