Nevladine udruge smatraju Hrvatsku nespremnom za EU

Desetak nevladinih udruga smatra Hrvatsku nespremnom za ulazak u EU. Razlog tomu vide u nemogućnosti zatvaranja poglavlja 23 o temeljnim ljudskim pravima, piše seebiz.eu. A što je s ljudskim pravima u državama članicama EU?

 

Da bismo ocijenili spremnost neke države za ulazak u EU, trebamo ih usporediti s državama članicama EU-a. Tako je predsjednik talijanske vlade, Silvio Berlusconi, s rasističkim i seksističkim ispadima i aferama te mogućim pedofilskim zločinom uzor Hrvatskoj za ostvarivanje temeljnih ljudskih prava. Okrenemo li se sa zapada na istok naći ćemo pedofilski eldorado EU-a, odnosno Bukurešt. Gdje su ulice pune napuštene djece. Prema zaključku nevladinih udruga ili nam je to uzor ili je u Hrvatskoj stanje znatno gore?

Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj, od desetak građanskih udruga koje se bave ljudskim pravima, zaprimila je na 20 stranica njihovo viđenje stanja na području temeljnih ljudskih i političkih prava, zaštite manjina i procesuiranja ratnih zločina, navodi seebiz.eu. Borba protiv korupcije bit će priča za malu djecu, ukoliko ne budemo imali učinkovit nadzor financiranja izbornih kampanja. To ćemo imati već prilike vidjeti na slijedećim parlamentarnim izborima - naveo je Dragan Zelić iz udruge GONG.

Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e. navela je kako - 80% građana, koji nemaju novca za odvjetnika i ne mogu putem ovog zakona ostvariti pravo na besplatnu pravnu pomoć. Problemi koji se navode Hrvatskoj nisu beznačajni, ali su minorniji od onih iz spomenutih država članica EU-a. Svakako treba pozitivno vrednovati rad nevladinih udruga na promicanju  temeljnih ljudskih i političkih prava, no ostaje nejasno kako je primjerice Rumunjska spremija za članstvo u EU od Hrvatske?(mš)

 

 

Izvor: www.seebiz.eu

 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox